В Алфатар откриха Десетото издание на Детската полицейска академия

Главен инспектор Траян Петров връчи знамето на Детската полицейска академия на „колегата” си Иван-Александър Георгиев
Главен инспектор Траян Петров връчи знамето на Детската полицейска академия на „колегата” си Иван-Александър Георгиев

Вчера в Алфатар тържествено бе даден стартът на юбилейното Десето издание на Детската полицейска академия /ДПА/. Проектът се реализира съвместно от Районното полицейско управление в Силистра и общините Алфатар, Кайнарджа и Ситово и в него ще участват 47 деца от местните основни училища.

Кметът на община Алфатар Янка Господинова, под чийто патронаж се осъществява тазгодишното издание на Академията, приветства участниците в нея, пожелавайки им ползотворна работа. Тя изтъкна ролята на Детската полицейска академия във възпитаването на трудолюбиви, отговорни и достойни граждани и изрази задоволство от факта, че този процес се осъществява едновременно от три общини за втора поредна година.

С приветствия и пожелания за успех в придобиването на нови знания и умения към бъдещите малки „полицаи” се обърнаха и зам.-областният управител Елена Томова и началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров.

Капитанът на отбора-домакин Иван-Александър Георгиев прие преходното знаме на ДПА, обещавайки да го „пази и съхранява като зениците на очите си”. За бъдещата си работа малките полицаи получиха членски карти, тетрадки, химикалки и фланелки с логото на Академията. Като почетен член на Детска полицейска академия, членска карта № 1 бе връчена на кмета Янка Господинова, която от своя страна зарадва бъдещите полицаи с вкусна торта.

В идните два месеца за членовете на ДПА предстои усилена работа в овладяването на знания за полицейската професия, на правилата за законосъобразно поведение, пътната безопасност и др. Те ще преминат и практическа подготовка по бойно-приложни техники, стрелба с малокалибрено оръжие и др. и ще направят посещение в Областната дирекция.

По традиция обучението ще приключи на 1 юни – Международният ден на детето, с разнообразни състезателни игри, викторини, демонстрации и празничен концерт.

Гости на събитието бяха зам.-кметът на община Кайнарджа Валентина Токушева, кметът на община Ситово Сезгин Алиибрям, представители на бизнеса, неправителствения сектор, педагози.

8 thoughts on “В Алфатар откриха Десетото издание на Детската полицейска академия

 1. Главният инспектор да вземе да обещае на децата че ще накара най после подчинените си полицаи да спазват едно елементарно нещо от закона за дв.по пътищата – че ще си слагат предпазните колани както сме длъжни всички ние
  Как хората да имат доверие на полицията ако тя пред очите на всички нарушава закона ?

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 2. Кога най после катаджиите ще се размърдат и ще започнат да санкционират водачите които паркират безобразно навсякъде из града ?
  Аз се принудих да си поръчам стикери Паркирал си като идиот , и ги лепя вече по колите на примитивните силистренци паркирали по тротоари и градинки
  Всеки може да си поръча на сайта – Паркирал си като идиот и да помогне да се замислят малко нарушителите
  Може да се поръчат 20 стикера за 10 лева или 50 за 20 лева

  Палец нагоре 6 Палец надолу 1

  1. Аз пък питам – кога ще бъдат ремонтирани някои светофари като например светофара на кръстовището до „ДАП“? Половината му светлини не светят, а другата половина от светлините в слънчево време са едва забележими, и това е с години така! Такова безхаберие и светофари няма никъде по света! Това за мен си е чисто престъпление, защото е предпоставка за ПТП и такива светофари са опасни и подвеждащи ! А иначе милиони се дават за ремонти в Силистра. Та винаги като видя катаджия някъде на пътя, който е сложен там да следи за нарушители се сещам за тези светофари и се питам – за тези престъпления кой следи и чия отговорност са светофарите??? И с какво лице изобщо катаджиите могат да глобяват, като условията на пътя са абсурдни!

   Палец нагоре 3 Палец надолу 0

   1. В задълженията на катаджиите влиза също и да пишат до общината че светофарите имат проблем

    Палец нагоре 4 Палец надолу 0

    1. Значи пак опираме до „любимата“ ни Община – хрантутниците, некъдърниците и некомпетентните хора назначени там и разни титоловани инженери зам.кметове! А един обикновен електрончик би решил проблема на тези светофари, като се заменят лампите със подходящ светодиоден модул – хем по-икономични, хем по-надеждни, хем по-светещи. Ама им липсва креативна мисъл на тия закостенели наши управници хрупкайки си заплатките…Абе…не ми се говори…

     Палец нагоре 3 Палец надолу 0

    2. Вие пишете за светофарите до някогашния ДАП. Аз насочвам вниманието Ви на светофара до старата автогара. Там до светофара е монтиран електронен билборд,който отвлича вниманието на водачите на превозни средство и на пешеходците. Това е несъвместимо. защо не го премахнат. Вече няколко пъти чета тук за този билборд.
     До светофара не трябва да има нищо,което отвлича вниманието на пътниците.
     Махнете билборда или той е на някому,който стиска в лапите си хората от кметската администрация.
     Писна ни вече от дивотии в нашия град…
     Некадърници…

     Палец нагоре 1 Палец надолу 1

 3. Полицейска академия – по-голяма простотия не съм чувал!

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

  1. Абе,братко ,поне това да правят в училищата на тия общини. Примерно в Ситово имат два слети класа в прогимназията и два слети класа в началния курс. Децата в училището можеш да събереш в един микробус. Пълна трагедия е там. А да не мислите,че и в Добротица е по-добре. Една пушилка имаха преди седмица. Но в училището ,в класните стаи е мъртвило. Даскалите изпяват песничките си и недочакали края на учебните часове тръгват към Силистра.Училището огън да го гори. А и в Искра не е по-добро състоянието. Там вече трябва да се търси нов директор. Сегашния,както и този в Добротица вече са се изчерпали и омръзнали на учителите и на хората от селото. те имат по три-четири часа преподавателска работа през седмицата. В останалото време играя на игрички в компютъра. нищо не вършат в полза на учителите. те и нямат капацитет за развитие. Бактъм от такива в образованието…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.