В етно-приключение участваха „летните” силистренски деца

В Етнографския музей младите силистренци се запознаха с бита и начина на живот на прабабите си отпреди стотици години
В Етнографския музей младите силистренци се запознаха с бита и начина на живот на прабабите си отпреди стотици години

Поредното си приключение в историята на Силистра направиха членовете на Летния клуб «Театър и други изкуства», ръководен от педагога Лилия Маркова. След като миналата седмица те посетиха Археологическия музей в опознавателно ателие «Аз знам», тези дни дестинация за любознателните деца от града и гостенчета от чужбина стана Етнографският музей, където бе ателието «Аз помня».

Въпреки, че от зимата културната институция е затворена за посещения поради нуждата от спешен ремонт, децата видяха част от старите оръдия на труда, използвани преди столетия по нашия край. Уредниците в музея Маргаритка Миланова и Деница Брезоева се погрижиха учениците да добият представа и за старите добруджански носии и бита на градското население отпреди столетие. По време на посещението бе проведена «етнографска» викторина с въпроси за традиционните местни носии, като най-активните деца бяха наградени със сувенири от музея.

Най-интересната и мистична част от екскурзията в Етнографския музей бе когато децата се качиха на втория етаж от експозицията. В буквален смисъл гостите на музея се потопиха в «тъмната» атмосфера на 19-ти век, понеже на етажа няма осветление поради пожарна опасност от късо съединение. Като с газени лампи, но използвайки фенерчета, уредниците показаха истинската експозиция на музея, пресъздаваща бита и уредбата в домовете на богатите силистренци преди повече от 100 години.

Децата в Летния клуб вече събират стари предмети от бабините ракли, мазетата и таваните и ще участват в акцията на Регионалният исторически музей в Силистра “Искри от миналото – светлина за бъдещето!”. Своите дарения младите граждани ще направят в края на август, на финала на дейността на летните клубове.

Днес екскурзията продължава с посещение на бившата улица «Бакърджийска», където са били част от дюкяните на местните занаятчии. Екскурзовод ще бъде историкът Веселин Аврамов. За съжаление децата нищо няма да видят, понеже Силистра не е запазила нито една занаятчийска работилница, за разлика от всички други градове в страната. Другата седмица главният уредник по «Нова история» в Регионалния исторически музей Вера Милева ще разходи клуб «Театър и други изкуства» сред старите архитектурни паметници в Силистра, които все още са се съхранили из града.

Както писахме, над 200 деца от 8 до 18 години посещават тази година 9 летни клуба, според интересите и спортните или творчески наклонности. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни с председател зам.-кмета Денка Михайлова и секретар Мария Харизанова още през пролетта подготвиха богата програма за малките жители на Силистра.

1 thought on “В етно-приключение участваха „летните” силистренски деца

  1. Не виждам Лилия Маркова. Познавам учиелката Лилия,която вероятно е вече пенсионерка. Да не би тя има съименичка.
    Иначе БРАВО.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Comments are closed.