В Кайнарджа учени обсъждаха преселничеството, народът пя и танцува

снимка архив

245-годишнината от подписването на Кючук-Кайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империя, сложил край на Първата Екатеринина война, отбелязаха в Кайнарджа. За това събитие днес напомнят изградената чешма в парка „Историческата чешма“, паметниците на Екатерина Велика, на граф Пьотър Румянцев и първият по рода си паметен знак за преселническите движения на българи в Русия.

Проявите започваха в петък с научна сесия за преселническото движение на българите след войните между Руската и Османската империя от втората половина на 18-ти до средата на 19-ти век. Дискусиите са свързани със съхранените дух и памет от потомците на преселниците. Подготвени бяха доклади и научни съобщения на специалисти от Варна, Шумен, Тутракан, Силистра и Кайнарджа. В рамките на конференцията бе открита и фотоизложба „Корените български да пазим“ за връзката на Кайнарджа с българите в Олшанка /Украйна/.

В събота се състоя традиционният фолклорен събор „Край чешмата – под върбата“, чиито организатори са община Кайнарджа и читалище „Отец Паисий – 1942 г.“. Участваха 30 художествени колектива от шест български области.