В Общинския съвет: Искат прекратяване на нов мандат

Нова екшън-драма с искане за прекратяване на мандати се разигра за пореден път в Общинския съвет в Силистра, стана известно днес.

Мирослав Калинов
Мирослав Калинов
Ивелин Георгиев
Ивелин Георгиев

Нова екшън-драма с искане за прекратяване на мандат се разигра за пореден път в Общинския съвет в Силистра, стана известно днес… Този път в нея блестят имената на съветниците Мирослав Калинов от Атака и на Ивелин Георгиев от „Коалиция за Силистра“.
Според председателката на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Силистра Стефка Георгиева, Калинов е поискал в официално писмо прекратяване пълномощията като съветник на Ивелин Георгиев, цитирайки чл. 30, ал. 4, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. В писмото си до ОИК Мирослав Калинов твърди, че колегата му Ивелин Георгиев е положил клетва като общински съветник на 12 ноември 2007 година, обаче по това време – чак до 18 февруари 2008 година, той е бил на щатна работа в кметската администрация. Припомняме, че Георгиев бе в екипа на общинския омбудсман Румяна Чанкова. Според закона, той има 3-дневен срок, в който трябва да предостави писмено своите възражения пред членовете на комисията.
Миналата седмица ОИК пък заседаваше заради друго искане за прекратяване на мандат – на съветника от ПД „Социалдемократи“ Стефан Райчев, припомниха още от ОИК. Жалбата бе пусната от самия председател на Общинския съвет Александър Сабанов, след като бил информиран от друг атакист – Жеко Коев, че Райчев не ходел редовно на заседания на местния парламент. Тогава членовете на комисията решиха, че няма необходимите доказателства за прекратяване на мандата и оставиха жалбата на Сабанов без уважение. В началото на този месец процедура по прекратяване на мандата бе открита и за кмета Иво Андонов, след депеша до ОИК от бившия му заместник Димчо Кьосев. И в този случай членовете на комисията установиха, че няма доказателства за стартиране на процедурата и я отмениха.
Снимки – в. „Дръстър прес“