В петък Силистра посреща новия Доростолски митрополит Яков

От канцеларията на Доростолска епархия разпространиха сред медиите програмата за интронизацията на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков.

В петък, 30 октомври, в 15,00 ч. ще е тържественото посрещане на архиерея на централния площад „Свобода“ в Силистра. Областният управител и кметът на града ще поднесат приветствията си към новия митрополит.

В 15,30 ч. ще се проведе литийно шествие до катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“, където от 16,00 ч. ще се отслужат молебен и празнична вечерня.

На следващия ден, събота, 31 октомври в храма в 7,30 ч. ще е празничната утринна служба. В 9,00 ч. Доростолският митрополит Яков ще отслужи първата си архиерейска литургия в съслужение с архиереи от Българската православна църква и гости от поместните православни църкви. Църковното настоятелство приканва православните християни да вземат молитвено участие в това историческо за Доростолската епархия събитие.

Новият Доростолски митрополит Яков бе избран в неделя с мнозинството на митрополитите от Светия Синод. В приветствието си към новия владика Негово Светейшество Българският патриарх Неофит му пожела крепко здраве и благодатни сили, дълголетно, мирно и многоплодно служение на това високоотговорно поприще.

„…На древния и високопрославен в църковната ни история Доростолски архиерейски престол Вие наследявате славни предшественици, оставили трайна диря в историята на Православната ни църква, които ще бъдат Ваши неизменни образци в предстоящото Ви митрополитско служение, заяви патриарх Неофит… Нека под Вашите отечески грижи тази древна и славна епархия, украсена от подвига на безброй знайни и незнайни мъченици и изповедници на спасителната православна вяра, която в миналото е била удостоена с честта да бъде и български патриаршески престол, да възраства „от слава в слава“, като пример и образец в следването на Христа. Днес всички ние от сърце Ви казваме: „На добър час, Високопреосвещени владико!“, пожела патриарх Неофит.