; В Правец откриха открадната утвар от църквата в Алфатар | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

В Правец откриха открадната утвар от църквата в Алфатар

Част от откраднатата от църквата „Света Троица” в Алфатар утвар бе намерена в град Правец. Началникът на сектор „Криминална полиция” при Районно управление „Полиция” в Силистра главен инспектор Божидар Генчев потвърди, че става дума именно за ценните предмети от Алфатар. Той не уточни какво точно е намерено, но допълни, че преди месец и половина при акция на старозагорската полиция в град Шипка е бил открит църковен кръст, откраднат от алфатарския храм.
Вчера служители на Главна дирекция “Криминална полиция” и на областните дирекции в София и Силистра предприеха претърсване и изземване в жилища и автомобили в София и Правец. Домовете и колите са собственост на баща и син – В.М., на 54 години и Н.М, на 26 години.
Целта на операцията е била установяване на инкриминирани вещи – културни ценности, предмет на кражба, извършена в Силистренско, съобщава пресцентърът на МВР.
В.М. и Н.М. се занимавали с изкупуването и препродажбата на културни ценности. В хода на процесуалните действия от адрес в Правец са иззети над 2000 антични монети от римския, византийския и османския период, 14 антични пръстена и фрагменти от антични украшения, метал-детектор, части от църковна утвар, която по първоначални данни била идентична с откраднатата от Алфатар. На адреса били открити и 6 саби и 3 ятагана.
По случая е образувано досъдебно производство, работата на полицията продължава.
Тази година, през август безбожници обраха църквата в Алфатар, припомня полицейската сводка. Тогава бандитите задигнаха от православия храм три икони, ценно евангелие, плащеница и кандила от сребро. Тогава те не бяха пипнали парите в храмовата дарителница. Полицаите предполагаха, че обирът е бил поръчков, тъй като иконите и евангелието стрували скъпо на черния пазар. Алфатарската църква „Св. Троица“ е една от най-старите в Силистренска област. Тя е обявена за паменник на културата, строена е през 1846 година. В нея се съхраняват оригинални икони, дело на тревненски майстори.
Неотдавна други злосторници обраха магазина за свещи и църковни артикули в силистренския храм „Св. Св. равноапостоли Петър и Павел”. Населението от цялата Доростолска митрополия пропищя от кражбите на църковни камбани през годините. Някои от тях бяха намирани по пунктовете за изкупуване на метали, но в повечето случаи миряните събираха пари и си купуваха нови.
Алексей МИНЕВ

1 Коментар по “В Правец откриха открадната утвар от църквата в Алфатар”

  1. HBO каза:

    Не случайно за един техен съселянин на име Живков, Тодор, се разправяха едно време вицове за уменията му в кражбите…
    Те от Правец изглежда за това ги бива само – въпросът е, че имат много последователи, сподвижници, ятаци – в целия спектър на обществото. И го изкарваха, че работели.. за народното благо.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране