В Силистра започна ученически екофорум, обявиха имената на победители в национален конкурс

60 ученика от България и 15 от Румъния откриха днес в Силистра международния екофорум „Сребърна-2010“, който се провежда за 19-ти пореден път. Организатори на проявата са образователното министерство, Националния дворец на децата,… община Силистра и местния Център за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/.
Всички участници ще представят свои разработки, като тази година екотемите са „Защитени природни обекти“, „Проблеми на чистотата, водите, въздуха и почвите“, „Битови и промишлени отпадъци и „Енергийни източници“, обясни шефът на ЦУТНТ в Силистра Николай Неделчев. Той допълни, че победителят в ученическия екофорум, чиято разработка бъде отличена, ще получи като награда от екоминистерството годишна стипендия в размер на 12 вноски по една минимална заплата. Тазгодишното издание на международния ученически екофорум се посвещава на Световния ден на околната среда, допълниха организаторите на проявата.
Междувременно също днес станаха известни и победителите в националния конкурс „Земята, наш дом“, който също се организира от ЦУТНТ. Техните имена ще се обявят официално след няколко дни. За участие в конкурса бяха получени 240 литературни творби и 270 рисунки от 16 области в България.
Ето и имената на заелите само първите места в различните категории. Конкурс за рисунка, 1-4 клас – Биляна Кирилова Червенкова от гр. Летница, 5-7 клас – Станислав Иванов Стефанов от с. Александрово, Ловешко, 8-12 клас – Силвия Иванова Ганчева от Бургас, приложно изкуство – Даяна Йорданова Нончева от Силистра. Литературен конкурс, 1-4 клас, стихотворение – Николета Данчева Димитрова от Силистра, разказ – Павел Живков Павлов от Каварна, 5-8 клас, стихотворение Натали Данаилова Василева от Варна, проза – Мирослава Георгиева Няголова от Силистра, 9-12 клас, стихотворение – Петя Красимирова Зюмбилева от Пловдив, проза – Габриела Валентинова от Силистра.