В Силистра започна проекта „Зелена и достъпна градска среда“

Започва работата по един от големите инфраструктурни проекти – „Зелена и достъпна градска среда – град Силистра”, съобщи кметът на

Първата копка за началото на проекта, който трябва да разкраси Силистра
Първата копка за началото на проекта, който трябва да разкраси Силистра

Започва работата по един от големите инфраструктурни проекти – „Зелена и достъпна градска среда – град Силистра”, съобщи кметът на крайдунавската община д-р Юлиян Найденов.
Общата сума на проекта е близо 5 400 000 лева, осигурени по оперативната програма „Регионално развитие”. В него са включени реконструкция и рехабилитация на Дунавския парк, на централния градски площад, на градинката около паметника на Стефан Караджа и на пешеходната зона на площад „Свобода“. Ще се преустроят 100% от пешеходните алеи, ще бъдат изградени 4 нови къта за игра и 2 спортни площадки. Ще се реконструират съществуващите чешми и ще се обновят двата фонтана. Ще бъде направена и велоалея. Ще бъдат изградени системи за енергоспестяващо осветление и за видеонаблюдение и напояване.
Така трябва да изглежда Силистра след края на проекта
Така трябва да изглежда Силистра след края на проекта

Така трябва да изглежда Силистра след края на проекта
Така трябва да изглежда Силистра след края на проекта

В Дунавския парк предстои изграждане на фитнес на открито, площадки за тенис на маса и комбинирано спортно игрище за футбол и баскетбол. Ще започне частична реконструкция на настилката на площад „Свобода“. Идеята е паркът да стане по-функционален за активен спорт и за отдих. Предвижда се също така да бъдат изградени многоструен фонтан и нова зона за отдих около паметника на Стефан Караджа.
Проектът е с продължителност 24 месеца.
Строителните дейности по проекта вече започнаха с основния обект, за който има осигурено финансиране. Той обхваща западната част на Дунавския парк с площ 76 дка и централен градски площад с площ 22 дка, посочи кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Наред с това ще се реновират 70 дка паркова среда, 20 дка велоалеи и тротоари, ще се създадат 92 паркоместа и 4 детски площадки и 2 спортни – за фитнес и баскетбол, 7 водни площи.

32 thoughts on “В Силистра започна проекта „Зелена и достъпна градска среда“

 1. Всичко е много хубаво….ама кво ще правим с КОМАРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ………

  Палец нагоре 13 Палец надолу 2

  1. И кучетатаааа………… ТЯ И СЕГА Е ДОСТЪПНА СРЕДАТА АМА ТЕЗ МИЛИОНИ ДЕТ ИДВАТ ИМА ЗА КРАДЕНЕ, ОХ БАБАЧКАААА….

   Палец нагоре 13 Палец надолу 5

 2. тц тц тц…целия град в ями…..тия олигфрени….. ще създават ….зелена и достъпна градска среда….
  😉
  5 милиона …..ще е като с ледената пързалка….някой от общината…. да знае кой е изпълнителя…..иначе много знаят …..какви заплати получават колегите им…..

  Палец нагоре 13 Палец надолу 8

 3. Еха 5 400 000 лв. ще има да крадаааааат …

  Палец нагоре 16 Палец надолу 6

  1. А тез пари Миро брадварски ли ще ги управлява, нали той е финансиста в общината.

   Палец нагоре 7 Палец надолу 1

   1. Той ако е финансист аз съм виетнамец! Същата мърцина като Миленчо Пенчев, те там такива трябват да се се крадва качествено!

    Палец нагоре 9 Палец надолу 1

    1. СМЕХЧО ,СМЕХЧО ЖИВ ДА ТЕ ОПЛАЧА АЗ ТЕБЕ. НЕ ПЛАЧИ НА ЧУЖДИ ГРОБОВЕ !!! ИМА ДА СЕ УЧИШ ДО КАТО ПОРАСНЕШ! ДО ТОГАВА , ЯЖ ЛЮБИМАТА СИ ВИЕТНАМСКА ХРАНА ,КОЯТО СКИТА И ЛАЕ ИЗ ГРАДА!!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 2

    2. Така ли Мирко – ау на тати убавеца той! Че си некадърен всички го виждат, не е нужно аз да отварям очите на хората. Толкова си добър, че се наложи да назначават допълнителни „финансисти“ в общината. Едно да знаеш от мен – един ден ще ги връщате тия крадени парици с доктора и то с лихвите! Така, че не бързай да се радваш татьовото.
     Добре, че се ожени та да влезеш и ти у политиката, барабар Петко с мърдите, ааа такова мъжете де.

     Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 4. Велоалеите къде ще бъдат и колко ще са дълги?Светофарите на ДАП ще ги оправят ли най-после и ще им сложат ли броячи?Спортните площадки къде ще бъдат построени?Да не са от онези,които се строят в кварталите и не се поддържат.?

  Палец нагоре 11 Палец надолу 2

 5. Хората са гладни и жадни, едва ли ще се зарадват на дунавската градина. По-добре тези милиони да бяха да ги вложат в откриване на някой завод или предприятие, да съживят икономиката на Силистра. За какво ни са тези модернизации, като то хора няма да останат в града. Всичко е направено да се усвоят едни пари, които ще влязата отново и отново в един и същи джоб. Толкова ни е хубава дунавската градина, все беше останало нещо истинско и зелено, след ремонтите ще имаме една изкуствена природа.

  Палец нагоре 14 Палец надолу 5

  1. Явно не ви е много ясно как стоят нещата с отпускането на средства от еврофондовете. Тези пари са отпуснати по програма регионално развитие, която към онзи момент е предлагала пари за зелени площи. Тези пари не могат да бъдат вложени в друга дейност, като запълване на дупките по улиците например. За дупките има друга програма и други условия. И не, че защитавам някого, но средствата за ремонт и работни места не зависят само от общината. Така че по добре да се вземат пари по текущи програми и да се случва нещо, макар и по малко в града ни.

   Палец нагоре 16 Палец надолу 7

 6. Градината ни е много хубава и сега .Трябва и само козметичен ремонт- нищо друго.Вижте Тутракан спечели такъв проект но те нямаха дунавска градина и наиснита средствата се вложиха по предназначение.А в Силистра са за нечии джобове.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 4

 7. Да вложат парите в разкриване на работни места, че да се върнат младите в града ни, а възрастните да не умират от мизерия. Това ни трябва сега, работа и по-добри заплати. А не на унищожаване на природата и отсичане на малкото останали дървета

  Палец нагоре 8 Палец надолу 6

 8. Ти, под името silistra казва, е напълно ясно, че работиш в общината и по-точно точна по този проект. И на теб ти е хубаво да си прибереш заплатата и отделно парите по проекта. Все пак и ние разбираме от тези неща, дори по-вече и от вас назначените там

  Палец нагоре 9 Палец надолу 11

  1. В голяма грешка си! Но не ти дължа обяснение!

   Палец нагоре 13 Палец надолу 6

 9. А частната градина около хотела, засега достъпна и тя ли влиза в проекта.

  Палец нагоре 12 Палец надолу 0

  1. Действително, това е големият въпрос – КОЙ ще върне на силистренци източната половина на Дунавската градина, до танка, продадена по престъпен начин от Андонов на Райчев, почти без пари, и не е ли цинично такъв проект да се казва „достъпна градска среда“, която отдавна е преминала в частни ръце?!

   Палец нагоре 13 Палец надолу 2

   1. И като е в частни ръце някой да е е спрял да ходиш в „източната половина на Дунавската гради, до танка“?

    Палец нагоре 2 Палец надолу 5

    1. Изказването ти щеше да бъде смешно, ако не беше трагично.

     Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 10. Да ни е честито новото крадене наречено освояване на средства…

  Палец нагоре 9 Палец надолу 7

 11. Тук пак едни разбирачи се навъдиха…Още живеят в бай тошовото време. Все чакат държавата да им осигури работни места. Даже общината, щото те не правят разлика горките. 25 години минаха, не разбрахте ли че този филм свърши. Стига плакахте. Той др. Т. Живков много добре го каза още тогава: „Социализъма другари е едно недоносче, недоносче – ето това е…“. А неговите другари излязоха най-големите капиталисти. Ей там в червената партийна централа вървете да питате къде са обещаните 250 000 работни места.

  А че парка иска ремонт е видно. Особено на запад от шадраваните, където има изронен асфалт. Там и за детска количка не става. Добре би било да разкарат тоя плочник от центъра на града. Стига сме гледали турбосоц просташкия вкус на обезличаване на българските градове. Пълен демонтаж на гранитно-мраморната настилка и подмяна на осветителните тела, това трябва да се направи.

  Палец нагоре 15 Палец надолу 13

  1. В цял свят, в години на криза държавата осигурява работа на своите граждани и ликвидира безработицата със специални държавни програми за заетост, чрез държавни проекти и поръчки. Тук даже една партия предлага да се създаде Държавна банка само за бързо и евтино кредитиране на малък и среден бизнес, да се създаде кооперативна банка с начално финансиране от държавата, специално за селското стопанство, разваляне на концесиите за златодобив и изгонване на ЕРП-тата и чуждите монополи, които източват парите на България. Но незнайно защо ти смяташ, че трябва да продължаваме да живеем в колония и да забравим за онова време, в което хората бяха щастливи, а думи като безработица, престъпност, наркомания, контрабанда и емиграция не бяха известни.

   Палец нагоре 7 Палец надолу 4

 12. Последното нещо, което трябваше да се направи в този град, е такъв мащабен ремонт на Дунавската градина. Като замисъл е перфектен, но на фона на мизерстващите си граждани, не беше моментът за това. Трябва паралелно да се действат по много други проблеми на града. Ако ли не, поне да се инвестира в печеливши сфери като туризма и производствената сфера. Нищо атрактивно и печелившо не виждам в бъдещия обновен парк.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 1

 13. Що не усвоите малко пари по други програми бе общинари прости, вие за сегашните шадравани нямате пари да им плащате водата кусур ви е още един.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 1

 14. Найденов и Господинов пак си напълниха сметките с този проект, докога бе ГОСПОДА, ДОКОГА ЩЕ КРАДЕТЕ

  Палец нагоре 8 Палец надолу 3

 15. Димо Стоев пак домъкна варненска фирма.Чувам,че силистренски фирми ще са подизпълнители,т.е. маслото на филийката пак няма да достигне до тях,а данъците ще литнат за Варна.

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 16. А дали няма връзка между началото на реализация на този проект със смяната на председателя на Общинския съвет? Нали съвета упражнява контрол по дейността на кметската администрация?

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

 17. Ще имали кой да се разхожда по тая Зелената и достъпна градска среда или ще бъдат засадени само герб ери и теменужки

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.