В Силистра: Удължиха грипната ваканция до вторник

Областният пандемичен комитет в Силистра удължи днес грипната вак

Областният пандемичен комитет в Силистра удължи днес грипната ваканция до вторник. „Ако до тогава бъде обявена национална грипна епидемия, във вторник автоматично ще се удължи срока на ваканцията и обявената епидемия в Силистренско паралелно с националната, а ако не, ще решаваме според ситуацията“, обясни областният управител д-р Владимир Янков…
До днес заболелите от остри респираторни инфекции и грип в Силистра и региона вече са 431 на 10 000, съобщи шефката на епидемиолгичното отделение към РИОКОЗ д-р Теодора Начева. Тя допълни, че от новия щам, добил популярност като „свински грип“,  няма заболели, като заразените до момента 9-ма души са в много добро състояние и изписани от болницата.
„Има проблем с маските за еднократна и многократна употреба, тъй като няма налични в складовете“, съобщи председателката на сдружението на силистренските фармацевти Ганка Кръстева. Според нея, някои от джипитата умишлено не посочвали номерата на мобилните си телефони на рецептите или пък нарочно променяли цифрите, тъй като не искали да ги безпокоят. Шефката на здравната каса в Силистра д-р Снежана Нончева обеща да реши проблема с тези джипита.
В същото време стана ясно, че областният на Силистра д-р Владимир Янков е помолил шефа на местната полиция Ивелин Статев за съдействие, заради учениците, които посещавали по време на грипната ваканция и епидемия нощни заведения и дискотеки.