В Силистренско – за скрито прасе – първо глоба от 500 лева, после смърт на животното

От 300 до 500 лева глоба ще плащат собствениците на нерегистрирани прасета в Силистренско, стана ясно от провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на което бяха набелязани нови мерки за борба с африканската чума по свинете.

От тази седмица служители на Областната дирекция по безопасност на храните започнаха съставяне на актове за административно нарушение за отглеждане на прасета тип заден двор и налагат санкции. В случая ще бъде налаган максималният размер на глобата, тъй като стопаните вече са предупредени веднъж. След това ще се пристъпи към евтаназиране на животните.

Всички стопани са информирани за опасността от заболяването. Информационната кампания, започнала миналата година, продължава и досега. Към момента в Силистренско няма регистрирано огнище. Като една от причините се сочи намаленото поголовие на прасетата на територията на областта.

Извършва се дезинфекция на ГКПП в Силистра, а на пункта при Кайнарджа има и служител с временно назначение към дирекцията. Общинските ветеринарни лекари обхождат населените места, проверяват личните стопанства и предоставят декларации на собствениците, в които те заявяват, че са запознати с опасността от заболяването и с мерките за биосигурност.

Обходени са първо населените места около двата индустриални свиневъдни комплекса в Попина и Ветрен, както и Ситово, където има по-голямо частно стопанство. Следващата седмица ще започне евтаназия на нерегистрирани прасета в област Силистра, но процесът няма да е масов, а ще се набляга отново предимно на убеждаването.

Областната епизоотична комисия е разгледала и темата за гъбарите, събиращи трюфели с обучени кучета. Проблемът е в броя на нерегистрираните пунктове. За област Силистра законни са 3 пункта, намиращи се на територията на община Дулово. Предвидено е да се разговаря със собствениците им, тъй като към тях ще бъде засилен контролът.