В Силистренско ликвидират домашните свинарници, няма места за загробване на трупове

Ликвидирането на стопанствата тип „заден двор“, които се явяват мост между дивата природа, където се разпространява вирусът на африканската чума по свинете /АЧС/ и промишлените свинекомплекси, е начинът да се спасим от продоволствена криза на свинско месо. Това становище изрази в Силистра проф. д-р Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Той, заедно със свои колеги участва в поредното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемането на мерки за ограничаване разпространението на болестта. По думите на д-р Георгиев от изключителна важност е да се спазват мерките за биосигурност в големите свинекомплекси и стопанства и да не се укрива информация.

По данни на представители на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в област Силистра три селища попадат в рисковите зони на огнищата на АЧС в област Русе. Село Цар Самуил, община Тутракан, попада в предпазната зона на огнището и там от вече се извършва дезинфекция на входа и изхода на селото и се осигурява 24-часово наблюдение. В селото няма да се евтаназират прасета, тъй като такива няма. Другите две села – Нова Черна и Сяново, също в община Тутракан, попадат в 20-километровата наблюдавана зона, но и там няма животни в стопанствата „заден двор“.

По данни на ОДБХ Силистра на територията на областта към момента се отглеждат 342 маркирани прасета в 97 стопанства. Функционират и две големи свинеферми в селата Попина /община Ситово/ и Ветрен /община Силистра/, където се отглеждат съответно 17 400 и 7775 прасета.

Четирима служители ще бъдат назначени на 8-часов работен ден на ГКПП в Силистра, които ще имат задължения по дезинфекция, събиране на конфискувани хранителни продукти от свинско месо и по изготвяне на документация. Това съобщи временно изпълняващият директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Велева.

До момента никъде на територията на област Силистра няма определена площадка за загробване на животински трупове, стана ясно на заседанието. Представителят на РИОСВ в Русе поиска от областния управител на Силистра да разпореди започване на процедури относно площадките. Трябва да участват и собствениците на свинекомплекси, тъй като терените са тяхна собственост.