В Силистренско стартира полицейската акция „Зима“

От днес Пътната полиция започва традиционната акция „Зима“, съобщи пресцентърът на полицията. Тя ще продължи до края на ноември и ще премине през три тематични етапа за отделните категории участници в движението.

От 1 януари до 28 октомври тази година в Силистренска област са регистрирани 261 пътнотранспортни произшествия, 95 от които тежки. Загинали са 10 души, а 114 са ранени. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 274, от които 85 – тежки. Загинали са 16 и са ранени 97 души. През миналия зимен период – 1 ноември 2017 – 31 март 2018 г. в област Силистра е имало 134 пътнотранспортни произшествия, 44 от които тежки. Загиналите са шестима, 54 са били ранени.

Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ ще се осъществи от 1 до 10 ноември. Дейността на Пътната полиция ще бъде насочена към превенция на поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци. Датата 6 ноември ще бъде обявена за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

Вторият тематичен етап под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ ще бъде в периода 11-20 ноември. Ще има активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от шофьорите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. В рамките на този етап датата 13 ноември ще бъде обявена за Ден без пешеходци – жертви на пътя, а на 20 ноември ще се отбележи Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

„Безопасно шофиране през зимата“ е третият тематичен етап на акция „Зима“, който ще бъде между 21 и 30 ноември. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците и на шофьорите. Датата 20 ноември ще бъде обявена за Ден без водачи и пътници в моторните превозни средства – жертви на пътя.

Пътните полицаи припомнят, че когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността. При управление на технически неизправно ППС глобата е:

50 лв. – при констатирани незначителни неизправности;

200 лв. – при констатирани значителни неизправности;

500 лв. – при констатирани опасни неизправности