В Силистренско 95 души са намерили смъртта си на пътя за почти 6 години

Ubiti Bogorovo (22)От началото на 2010 г. до края на септември 2015 г. по пътищата в Силистренска област при автомобилни катастрофи са загинали 95 души, а 643 са били ранени. Според статистиката на полицията досега най-черна е била 2011 г. със 21 загинали и 112 ранени по пътищата на Силистренска област. Най-малко жертви е имало през 2010 г. – 14 загинали и 56 ранени, но тя е била с най-много катастрофи – 449. Почти всяка година през последните шест се открояват особено тежките с по 4 или 5 убити. И тази година не се размина с подобна трагедия, когато в началото на юли над Богорово загинаха четирима души.KAT-BCK (3)

Тревожната статистика на пресцентъра на полицията бе основание за пореден път различни институции да обединят усилия към ограничаване на тежките инциденти на пътя и реализиране на активни превантивни действия за повишаване на безопасността. За да провокират водачите и пешеходците към повече толерантност и внимание на пътя активисти на младежкия БЧК и пътни полицаи проведоха съвместна двучасова акция в центъра на града.

На 15 ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Доброволци и униформени в цялата страна раздаваха печатни превантивни материали на участниците в движението, призовавайки ги взаимно да пазят здравето и живота си на пътя.

В някои православни храмове на Доростолската епархия бяха отслужени панихиди за жертвите на пътно-транспортни произшествия.

С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се определя като ден, в който да се почита паметта на загиналите при автомобилни катастрофи. На тази дата хората трябва да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата, и да ги накара да преосмислят своето поведение на пътя.