В Сребърна над 200 кулинари показват стотици гозби на Добруджа

Над 200 души от 20 колектива от Силистренско, Добричко и Русенско и няколко индивидуални участници ще покажат кулинарното си майсторство в Шестия кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“.

Традиционният народен празник, преминаващ под мотото „На кризата напук, ние пак сме тук!“ ще се проведе в събота от 10,30 ч. на мегдана пред читалището в Сребърна. Събитието е организирано от читалище „Възраждане 1940“, кметството на селото, с подкрепата на община Силистра и е в културния й календар.

Новото тази година ще са увеличените казана за безплатна чорба на участници и гости на фестивала, заяви секретарят на читалището Елеонора Георгиева. От ранни зори местните майстори ще варят рибена, агнешка и бобена чорба.

Другият „бонус“ на фестивала ще е концертът на кмета на Сребърна Георги Иванов, който ще изпее песни от новия си диск с добруджански мелодии.

Традиционно в програма на фестивала са конкурсите за добруджански ястия и за етновизия на щанд. Ще се проведе и детска готварска работилница, а фолклорна програма ще изнесат танцови и певчески читалищни колективи.

Отличените участници в конкурсите ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.