В СУ „Никола Вапцаров“ английска фондация смени скуката и сивотата с уют и светлина

В СУ „Никола Вапцаров“ в Силистра бе проведено откриване на първия етап от изпълнението на проекта „Обичам моето училище“. Той е съвместно дело на регистрираната в Англия и Уелс Фондация „Light source“ /„Извор на светлина“/, представлявана от живеещата в чужбина българка Албена Спърлинг. Тя гостува в Силистра със своя съпруг Артър, който е и партньор в начинанието, осъществено с учителския екип, директора Калоян Нейков, учениците и техните родители.

На практика фондацията подари целия интериорен дизайн и фототапети за 20 учебни стаи, както и за други пространства в училището. Цветовото и съдържателно уточнение е ставало изключително онлайн в интернет с координатора на проекта – зам.-директорът по учебната част Ясенна Пецова.

Училищната Вокална група „Хармония“ отправи музикален поздрав до участниците в ритуала – ученици, учители, представители на медиите. Обявено бе, че проектът ще има своите втори и трети етапи, както и, че предстои дарителска кампания за набиране на книги и списания, с които да бъдат обогатени кътовете за отмора и споделяне, обособени във фоайетата на училището.

Благодарение на проекта бе променена атмосферата в едно от най-големите като база училища в региона, в което все още не е планирано саниране. Скучната, студена и неприветлива действителност бе заменена с уют, светлина, положителна енергия и забележителна естетика.

От 2 години Албена Спърлинг изпълнява у нас проекти с подобни съдържание – до този момент в 13 училища в над 10 града, сред които София, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, както и в села като Железница и Долни Цибър. През 2019 г. предстои да бъде обърнато внимание на нови 7 училища.