В събота отбелязват 235 години от сключването на Кючук-Кайнарджанския мирен договор

С научна сесия “Кючук-Кайнарджанският мирен договор от 1774 г. и ролята му за развитието на Балканите” ще честват тържествено 235 години от

С научна сесия “Кючук-Кайнарджанският мирен договор от 1774 г. и ролята му за развитието на Балканите” ще честват тържествено 235 години от подписването на знаменития договор в селото на 18 юни… В събота, на 20 юни, на историческата чешма в селото, ще бъде официално открит паметникът-релеф с образа на руската императрица Екатерина ІІ, украсяван от герба с двуглавия орел на руската държава и карта на териториалните владения по нейно време. Името на руската владетелка е свързано с известния Кючук – Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция, подписан край селото през 1774 година. По силата договора Русия получава право да покровителства християнското население на Балканския полуостров.
Редица официални гости ще вземат участие в работата на научната сесия, посветена на събитието. То ще бъде открито от областния управител Светлана Великова. Приветствия ще поднесат извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Юрий Исаков, генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин, генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов, Негово Преосвещенство доростолският митрополит Иларион.
Гости на тържествената проява ще бъдат още ректорът на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” Пламен Легкоступ и ръководителят на Центъра за продължаващо обучение към Русенския университет “Ангел Кънчев” доц.д-р Юлиян Младенов.
Събитието ще уважат и румънски гости – кметът на община Липница инж. Флорин Онеску и проф. Василе Никоара, преподавател в университета “Овидиус” – гр. Констанца. Пленарното заседание ще бъде открито в 11 часа в заседателната зала на общината. В него са включени основен доклад и пет научни съобщения. Същността и значението на мирния договор от 1774 година ще представи в доклада си силистренският историк д-р Станка Георгиева. Научно съобщение за първите доброволчески формирования по време на Руско-турската война от 1768 – 1774 г. ще изнесе ст.н.с.д.и.н. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра.
Генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов ще представи научното си съобщение, свързано с ролята на Кючук-Кайнарджанския договор за развитието на отношенията между България и Русия. Приносът на договора като крайъгълен камък за развитието на Българското Възраждане ще отчете доц.д-р Юлиян Младенов от РУ “Ангел Кънчев”.
Научно съобщение на тема “Екатерина Велика – живот, отдаден на Русия и на православието” ще изнесе дългогодишният учител по история Аврам Василев, а н.с. Станка Димитрова от Музей на Възраждането във Варна ще акцентира върху Руско-турските войни от края на ХІІІ – ХІХ  век във Варненския край.

текст и снимка – в. „Дръстър прес“