В Шуменци 7 брачни двойки ще се врекат отново след 50 и 60 години съвместен живот

Пореден ритуал „Брачно дълголетие“ предстои на 16 юни в село Шуменци. По идея на кметицата на селото Калина Михайлова – изявен радетел на фолклористиката и етнографията тази година ще бъдат чествани нови „двойки“, преживели заедно 50 и повече години.

Това са празнуващите Златна сватба Костадин и Друмка Йорданови, д-р Димитър и Иванка Иванови, Васил и Петранка Якимови, а Диамантена сватба ще имат честта да отбележат Иван и Радка Димитрови, Никола и Петранка Якимови, Шефкъ и Афизе Алиосман, както и специалните гости на тържеството – Тодор и Мария Георгиеви от Силистра, които вече бяха уважени по подобаващ начин от кмета д-р Юлиян Найденов в средата на януари.

Първата проява бе през 2016 г., когато пред служителките по обредните дейности в община Тутракан златните брачни двойки казаха „Да” за следващите семейни години, подписвайки „Акт за юбилейно честване“, наречен още „Удостоверение за търпимост“. Последваха възгласи „Горчиво!” с чаша шампанско в ритуала, създаден специално за празненството.

Какви сватби празнуват българските семейства

1 година – Памучна или басмяна сватба.

5 години – Дървена сватба.

7 години – Медна сватба.

8 години – Тенекиена сватба.

10 години – Сватба на розите.

13 години – Дантелена сватба.

15 години – Стъклена сватба.

20 години – Порцеланова сватба.

25 години – Сребърна сватба.

30 години – Перлена сватба.

35 години – Ленена сватба.

40 години – Рубинова сватба.

45 години – Сапфирена сватба.

50 години – Златна сватба.

60 години – Диамантена сватба.

70 години – Благодатна сватба.

75 години – Коронна сватба.