ГЕРБ очаква осем евродепутати

Партия ГЕРБ представи кандидатите си за депутати в Европейския парламент за предстоящите избори на 7 юни.. информира днес сайтът VESTI.bg.

Партия ГЕРБ представи кандидатите си за депутати в Европейския парламент за предстоящите избори на 7 юни, информира днес …сайтът VESTI.bg. На първите две места са сегашните евродепутати – докторът по социология Румяна Желева  и ядреният инженер Владимир Уручев. Трети в листата е един от членовете на икономическия екип на ГЕРБ – Илиана Иванова. Четвърти в листата на кандидатите на ГЕРБ е създателят и собственик на кабелната телевизия „Европа“ Емил Стоянов. Той е по-малък брат на президента Петър Стоянов, навремето беше активист на СДС- Пловдив и главен редатор на „Глас“ – тогавашния вестник на сините там. Пета в листата е Мария Неделчева – преподавател и изследовател в Института по политически науки във френския град Бордо. В листата са и докторът по природонаучни науки в университета на Саарланд Андрей Ковачев, председателят на младежкия ГЕРБ Моника Панайотова, Преслав Борисов, Росица Пенчева, Станислав Петков, Ана Страшимирова, Стефан Шилев, Павлина Николова, Делян Добрев, Мария Рабаджийска, Ренета Рашкова и Ангел Джелъзов.
Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ръководството на партията се е водило от предложгенията на областните структури, както и от принципа за представителност на всички области в страната, а не концентрация на кандидати от по-големите градове. За досегашния евродепутат Душана Здравкова, която също не фигурира в листата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че номинациите са правени от областните структури. За Душана Здравкова не се предвиждал и министерски пост при евентуална победа на изборите.
„Ако следваме сегашната дейност на премиера – да иззема функциите ми като кмет, аз сега трябва да стана премиер, за да си свърша работата като кмет. Лидер на ГЕРБ станах заради Румен Петков, ако стана премиер – ще е заради Сергей Станишев“, каза Борисов. Той изрази надежда, че в новия Европейски парламент ще влязат до осем кандидати от ГЕРБ. Сега партията има петима евродепутати. Кампанията на ГЕРБ за европейските избори ще бъде открита на 17 май в Пловдив.