Германци ще строят край Айдемир най-голямото зърнено пристанище на Дунав

Немската фирма ”Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД ще строи зърнено пристанище в индустриална зона “Запад” край с. Айдемир, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Проектът е на стойност 10,6 милиона лева и предвижда изграждането на две корабни места за обслужване на съдове от над 1350 тона, складово-силозно стопанство с пристанищен терминал с к


Немската фирма ”Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД ще строи зърнено пристанище в индустриална зона “Запад” край с. Айдемир, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Проектът е на стойност 10,6 милиона лева и предвижда изграждането на две корабни места за обслужване на съдове от над 1350 тона, складово-силозно стопанство с пристанищен терминал с капацитет за съхранение на 34 000 тона зърно.
Проектът предвижда и изграждане на външен път, който да свързва зърненото пристанище с републиканската пътна мрежа. На 15 януари е насрочена среща в кметството на Айдемир, на която ще започне общественото обсъждане по оценката за въздействие на околната среда /ОВОС/.
Не е изключено германската компания да използва и част от съществуващите съоръжения на фериботната линия за транспорт през Дунав, смятат специалисти от региона. Тя не работи отдавна, но намеренията на местната власт са да възобнови дейността й съвсем скоро. ”Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” не разкриват подробности от бизнес намеренията си за пристанище “Тьопфер”, но по първоначална информация, германската компания ще използва стратегическия обект за транспорт на зърно между България и Украйна през река Дунав.
Проектът за зърнено пристанище е сертифициран от Българската агенция за инвестиции. Икономическият министър Драгомир Стойнев вече връчи на Силвия Йорданова, управител на представителството на германското дружество в България, сертификат за инвестиция клас „А” на пристанище “Тьопфер” на официална церемония в сградата на министерството в столицата. В церемонията участваха зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов и др.

„Насърчаването на проекта за пристанище в с. Айдемир е част от политиката ни за модернизация и реиндустриализация на страната. Пристанищата имат ключова роля за икономическия растеж, защото през тях се обработва и преминава над 60% от износа и вноса“, заяви министър Стойнев. Той подчерта, че сертификатът се дава за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно съоръжение, което ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на река Дунав.
Стойнев съобщи още, че за реализацията му министерството ще окаже съдействие, включително чрез предоставяне на средства на община Силистра за изграждане на нов довеждащ път и преасфалтиране на част от съществуващ път до пристанищния терминал. Очакваният размер на помощта е 510 000 лв. Освен това осъществяването на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината. Портът ще повиши износа на зърно от България, а строителството му ще създаде допълнителна заетост в региона, който е с ниво на безработица над средното за страната.
Очаква се строителните дейности да започнат през март-април 2014 г. За тогава, поне засега, е планирано и посещение на Драгомир Стойнев в Силистра за първата копка на пристанището, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Нова копка на надежда за промишлена зона „Запад”-Силистра

Алексей МИНЕВ

Десетки са първите копки, направени през последните 15-20 години в т.нар. промишлена зона „Запад” край Айдемир. От тях останаха само снимките и статиите по вестниците. Лопати и кирки край брега на Дунав размахваха министри, депутати, бизнесмени от всички континенти на планетата и др. Много силистренци, повярвали, че районът ще се разработи, изкупиха с последните си пари земеделската земя, с надеждата, че тя ще влезе в регулация и ще препродадат прескъпо.
Преди време австрийци щяха да строят нефтена рафинерия, като идеята бе там да се преработва руски нефт. Проектът обаче така и не се реализира. Към имоти и съоръжения в същата индустриална зона до неотдавна интерес проявяваше и силистренската компания “Владимир Дистилърс”, която притежава заводи за високоалкохолни напитки.
В същата зона през 2009 г. тогавашният премиер Бойко Борисов откри завода на Иво Прокопиев „Солар про”, а бившият икономически министър Трайчо Трайков връчи на бизнесмена подобен сертификат за инвеститор от клас „А”. Заводът просъществува около 2 години, след което 150 работници останаха на улицата.
Същата бе съдбата и на прословутия Фериботен комплекс, построен с европейски пари и открит в края на 2007 г. След фанфарите и разбитото в кораба шампанско модерното 65-декарово съоръжение за 26 милиона работи цели… 3 години и след това спря.
Иначе хронологията на промишлена зона „Запад” е до болка позната на силистренци. Построените там през социализма заводи и предприятия, даващи поминък на хиляди силистренци, постепенно фалираха, ръждясаха, бяха продадени за скрап, или просто ограбени. Специалистите и работниците се вляха в армията на безработните, а които имаха късмет заминаха, но много по на запад да търсят препитание.
Сега, между бетонните постройки, се разхождат основно ведомствени пазачи и кучета.

10 thoughts on “Германци ще строят край Айдемир най-голямото зърнено пристанище на Дунав

 1. Колонизацията на България продължава. Така ще е още малко, докато тази територия официално ще трябва да стане с друго име – например Булгаристан, както наричат държавата ни от години по „българската“ национална телевизия.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 5

  1. И ние казваме Германия , а не Дойчланд

   Палец нагоре 3 Палец надолу 5

   1. Когато чуеш „Германия“ по новини излъчвани на български език по тяхната национална телевизия пак се обади.

    Палец нагоре 4 Палец надолу 3

    1. Обаждам се .Преди години от Германия предаваше ДОЙЧЕ ВЕЛЕ с емисии на български език . В емисиите „Германия“ се произнасяше на български език . Навярно не си го спомняте , както не си спомняте и лъжите на КУРВАТА Сидеров …

     Палец нагоре 7 Палец надолу 5

    2. **************************, защото сигурно и ти като небългаринът Соломон Паси смяташ, че и Хан Аспарух се явява бежанец по тия земи! Ако смяташ, че оронването на устоите на нацията, чрез методично потъпкване на самочувствието ни с новини на турски по националната телевизия, които така или иначе не гледа нито един турчин, то отиди в турция и се опитай да направиш там българска етническа партия, която да има претенции да влезе в техния парламент, да се излъчват новини на български по тяхната национална телевизия, да искаш да върнат църковните имоти и да строиш църкви във всеки окръжен град и да видиш какво ще ти се случи. Ако помниш емисиите на Дойче веле, би трябвало да помниш и колко беше населението на страната по онова време и колко е сега, както и какво е съотношението на българи и турци в момента.

     Палец нагоре 10 Палец надолу 6

    3. Когато човек няма аргументи за да защити тезата си , обикновенно се обръща към „майката“ на опонента . От псувните които използвате в речникът Ви е ясно степента на образованието и нивото на културата Ви . Жалко за Вас , както и за инициалите които използвате – БГ . Понеже съм идеалист и продължавам да вярвам че българската нация е културна и образована , Вие си помислете дали Вашето държане не е по-подходящо за Анадола …

     Палец нагоре 6 Палец надолу 2

    4. Когато администраторът редактира в изказванията думата „курва“ би трябвало да я премахне и пред името на Сидеров, който е един от малкото българи работещи денонощно за България за разлика от майката на клоуна с ник „А.така“, и който пръв я употреби, иначе излиза, че е отровен привърженик на антибългарите.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 3

    5. Прав сте , че Сидеров работи денонощно за България … Даже на една от снимките от Куба е заснет как два дена брои банкнотите които му плаща Доган за поддръжката на правителството на ДПС . А и нощем работи , … върху младите колежки като политическото недоразумение госпожица Гаджева … От денонощна работа не му остава време за почивка …

     Между другото г-н Димчо Кьосев и той работи денонощно за Силистра … и делеше една канцелария с ДПС .. и за „заслуги към партията“ го назначиха началник в пощите …

     Но винаги ще си останете некадърник , нали така г-н Кьосев …

     Палец нагоре 4 Палец надолу 0

    6. Кьосев ти не го мисли. Сигурно защото е некадърник, където и да е рботил все началник е бил. То за такива като теб кадърни хора няма и на оня свят. Грешка! Кадърни са сигурно бандитите от ГЕРБ дето източиха фонд „Доверие“, дето покровителстваха незаконните канали през границата, дето подслушваха и дето бяха в комбина с най-голечите мафиоти в България че и извън нея. Вероятно те са най-кадърните, след като пуснаха да избягат хора с влязла в сила присъда за да прикрият факта, че и те са в далаверата. Боже пази народа ни от такива кадърни хора!!!

     Палец нагоре 3 Палец надолу 2

Comments are closed.