Гимназисти бяха за час държавни служители в Бюрото по труда

Ученици от 10”а” клас с ръководител Маргарита Александрова и 11”б” клас ръководител Татяна Кулева от ПМГ “Св. Климент Охридски” посетиха дирекция „Бюро по труда” /ДБТ/ в Силистра, в ролята на бъдещи държавни служители. Гостуването бе част от проекта “Система за кариерно ориентиране в училищното образование”.

Директорът на Бюрото по труда Милена Перчемлиева, радушно посрещна учениците в кабинета си и ги запозна с организацията на тяхното гостуване в един учебен час, след което представи в кратко резюме дейността на институцията.

Учениците бяха запознати с процеса на преминаване от образование към заетост. Предоставена им бе информация за различните възможности за обучение, придобиване на допълнителна професионална квалификация по избраното от тях направление. Любопитството на учениците надделя в тази посока и те пожелаха да се запознаят с активните програми и мерки за обучение, предлагани в ДБТ. Обсъди се възможността за обучение в петте в България българо-германски центрове за професионално обучение. Допълнителните квалификации, които могат да придобият е предимство при кандидатстване при работодател.

Служителите споделиха своите познания и умения и разкриха тънкостите на потребностите и изискванията на пазара на труда. Разказаха за ролята на Бюрото по труда между работодателя и търсещия работа. Обстойно ги запознаха със спецификата на работа на двата отдела – “Посреднически услуги” и отдел “Активна политика на пазара на труда”. Особен интерес бе проявен към посредническата дейност на Бюрото по труда с чуждестранни работодатели, процедурата за кандидатстване.

Учениците получиха актуална информация за картината на трудовия пазар в област Силистра, с която да придобият представа за възможността за кариерно развитие. Основен акцент на посещението бе всеки ученик да наблюдава работата на служителите, осигурена бе възможност всеки един от тях да се включи в различен етап от изпълнението на дейността, да зададе своите въпроси и да сподели впечатления.

Вълнуващото приключение завърши с връчването на поименен сертификат на всеки ученик, за един успешно преминал учебен час в държавната администрация.

3 thoughts on “Гимназисти бяха за час държавни служители в Бюрото по труда

 1. Браво! Поне нека децата видят какво ги чака след като завършат – а именно „Бюро по труда“.
  Дано съумеят и намерят начин никога да не прибягват до услугите на това бюро. Ако пък някога им се наложи да седнат зад бюрата на „Бюрото по труда“, то дано не приличат на повечето и не вземат примера на тези, които работят там. Абсолютни заплатаджии и некадърници, оцветени даже с некомпетентност. А някои даже и с арогантно поведение към безработните, като ония двамата мъже набутани в една стая, дето цял ден се прозяват, ама нали са на бюро…От думата „бюро“ произхожда и думата „бюрокрация“. Крайно време е бюрата в доста институции да се заменят с нещо друго, като метла, мотика, лопата и т.н….

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

  1. Здравейте Ния.
   Думите са Ви тежки и не съм съгласна с това изказване. От 2017г. тези двама мъже, които визирате вече не са на работа. В ДБТ Силистра има два отдела: отдел „Посреднически услуги“- /работа с безработни лица/ и отдел „Активна политика на пазара на труда“- /финансов отдел/,където работят компетентни служители.Ще се радвам да се видим лично.Заповядайте при мен, срещата лице в лице и добрия диалог са винаги от полза.Очаквам Ви!!!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Само класа в който е дъщерята на г-жа Перчемлиева ли има право да посети БТ.В Силистренска област има ли други гимназии?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.