Гимназистка от Дулово е сред победителите в национален исторически конкурс

Светлана Великова получи поздравленията на областния управител Стоян Бонев за оригиналната си разработка
Светлана Великова получи поздравленията на областния управител Стоян Бонев за оригиналната си разработка

Областният управител на Силистра Стоян Бонев връчи в специален ритуал „Специална награда“ – албум от Историческия музей в Тутракан, посветен на Тутраканската епопея от 1916 г., на Светлана Великова, родом от село Межден, бъдеща деветокласничка в СОУ „Васил Левски“ – Дулово, за разработката й „Водата като граница. Границите на живота“. Тя е възпитаник на преподавателката Донка Илиева и е сред победителите в Деветия национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“. Докладът й е поглед към историята на Добруджа през интересна призма – водата, даряваща живот.

Преди няколко дни в сградата на Националната художествена галерия в София с участието на зам.-областния управител Младен Минчев бе награждаването на най-добрите в конкурса. Заедно с представители на журито наградите връчиха Петър Стоянов, президент 1997-2002 г. и Антонина Стоянова от името на Фондацията, стояща зад инициативата от 1999 г.

Бившият президент Петър Стоянов награди всички победители в конкурса
Бившият президент Петър Стоянов награди всички победители в конкурса

Конкурсът се провежда под патронажа на МОН и е за ученици от 8 до 12 клас. Той е част от европейска мрежа EUSTORY, обединяваща 25 европейски държави. Историческите изследвания в конкурса са в писмена или мултимедийна форма, а темите са избор на тези, които са ги разработили, разгледани от местна или фамилна гледна точка. Най-често става дума за събития и преживявания, които са слабо известни или не са застъпени в учебните програми.

Конкурсът на Фондация „Ценности“ се провежда за девети път и тази година неговата условна тема бе „Границите в историята – история без граници“. Жури с председател проф. Любомир Огнянов от СУ „Св. Климент Охридски“ оцени представените разработки на 1 500 ученици от цялата страна, сред които и от област Силистра.