Гореща телефонна линия дава безплатни съвети в борбата срещу COVID-а

От днес телефонната информационна линия в помощ на пациентите с хронични заболявания възобновява за трети път своята работа. На телефон 0800 14 515, създаден от Националната пациентска организация, всеки работен ден, от 9,00 до 18,00 ч., всеки желаещ има възможност да получи безплатна телефонна консултация с практикуващи медици от COVID-сектори, както и с епидемиолози и имунолози по отношение на ваксините срещу вируса.

На горещата телефонна линия родителите могат да задават и въпроси относно т.нар. „педиатрични“ ваксини, които от днес могат да се прилагат на деца от 5 до 11 години.

Безплатната информационна линия за хора с хронични заболявания стартира през април 2020 г., като за година повече от 10 000 българи са получили медицински консултации по телефона от различни специалисти, сред които ендокринолози, кардиолози, инфекционисти, психолози и др.

„Безплатната телефонна линия 0800 14 515 предоставя възможност и навременна консултация със опитни здравни специалисти, предотвратява ненужните посещения в лечебните заведения и предоставя възможност за обсъждане на ваксинопрофилактиката срещу COVID-19, включително за деца – наболял въпрос в обществото, по който има различни съпротиви”, коментира Александър Миланов, програмен директор на Националната пациентска организация.

През последната година и половина станахме свидетели на това как модерните технологии ни помагат да продължим да работим, да учим и да останем във връзка с близките си хора. Горещата линия е едно от доказателствата за ролята на телемедицината в новата нормалност и за ползите от модерните технологии за опазване на човешкото здраве.