Горещ и сух август прогнозират метеоролозите

През следващите дни до 10 август цяла Южна Европа и страната ни ще са обхванати от много топла въздушна маса, предупреждават от Метеорологичната обсерватория в Силистра.

Особено високи ще са максималните температури утре и в неделя, когато максималните температури ще достигнат 35-40 градуса. Минималните температури също ще са високи от 20 до 25 градуса, т.е. разхлаждане и през нощта не се очаква, прогнозират силистренските синоптици. Понижение на температурите се очаква на 11-ти и 12-ти август.

През втората половина от месеца ще преобладава слънчево и спокойно време, с температури около и над нормата. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка.

Всъщност, температурите за жителите на Силистра ще бъдат по-високи, коментират метеоролозите. Както е известно, метеорологичните данни се наблюдават от специални места, термометрите са на сянка и често пъти на проветриви места. В градската среда, между нагорещените жилищни блокове, бетонните площади и нагретите тротоари, силистренци ще водят делника си в жеги с 4-5 градуса по-високи от официалните.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-горещ е бил 20 август на 1945 г. – 41 градуса, а най-хладен е бил 29 август 1981 г. – 8,9 градуса. Най-много валеж е паднал през 1972 г. – 148 литра на кв. м, а най-малко през 1958 г. – едва 1 литра на квадрат. През август 1992 г. също е било сухо с месечна сума на валежа 1,7 литра.