Горещ и сух септември прогнозират метеоролозите през 2017 г.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, а месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра. На 22 септември в 23 ч. и 2 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, максималните температури ще достигат 33-35 градуса. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие и през втората половина ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите около 4-5-ти ще се понижат, а към края на десетдневието отново ще се повишават.

През повечето дни от второто десетдневие се очаква относително спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Малка вероятност за превалявания има около 11-ти и около 15-ти, а по-голяма – към 19-20-ти. В края на десетдневието ще започне и понижение на температурите.

И през третото десетдневие по-голяма е вероятността атмосферната циркулация да се запази и по-често да бъде предимно слънчево, а валежите да са малко. Температурите ще са по-високи от обичайните, но все пак ще се понижават климатично.

Абсолютният температурен рекорд за месеца в Силистра е отчетен на 9 септември 1946 г. – 38 градуса, а най-студено е било на 30 септември 1941 г. – минус 2 градуса. През първия есенен месец на 1909 г. в Силистра е измерен валеж от 129 литра на кв. м., а през 1913 г. проливни дъждове потапят цяла Североизточна България. През 1950 г. е било горещо и сухо с измерени максимални температури между 32 и 37 градуса.