; Горски сови се преселиха в Силистра в търсене на храна | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Горски сови се преселиха в Силистра в търсене на храна

Около 20 птици от вида горска ушата сова се заселиха върху стара бреза в самия център на Силистра. Те си избраха тихо място на завет и прекарват дните и нощите си върху клоните на дървото. Според орнитолога д-р Росен Илиев пернатите, които са нощни хищници, вероятно по-лесно намират храна в градските условия и са ги предпочели пред гората и полето, където е естественият им хабитат. Още повече, че през зимата в дивата природа птиците по-трудно намират препитание. Трудно е да се каже, обаче, че нашествието на дивите птици е признак, че идва люта зима, коментира д-р Илиев.

Горските ушати сови са вторите по големина нощни хищници в България след бухала и са вписани в Червената книга на изчезващите видове.

7 коментара по “Горски сови се преселиха в Силистра в търсене на храна”

 1. Орнитолог каза:

  Забавно четиво 🙂
  Въпросният орнитолог разбира почти толкова,колкото аз от авиостроене. Всяка година есенно-зимният период са там от десетилетия(ако той ги открива сега ,лошо за него).Истината е,че в града температурите са по-високи през зимата ,иначе храната им дребни гризачи и птички са навсякъде ,вкл.в румънските полета през Дунава.

  П.П.Защитен вид не изчезващи !!!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 2. az каза:

  Совите са всяка година още през есента в дунавската градина ,не само сега :)Просто любимото им дърво сега е точно до пешеходна алея и си търсят други по прикриващи ги дървета.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 3. Омбре каза:

  Абе днес е Свети Сава. Тези птици да не са разбрали, че е Свети Сова, та затова да се събират…?

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 4. Спас Уртов каза:

  Вече тридесеттина години се занимавам с диви птици. Дворът ми е едно село.През есента на орехите ми / те са пет/ долитат около четиридесет сови.Тая есен са 42.Около 18 от тях са мъжкари.Наблюдавам ги с бинокъл.Интересно съжителство. Сутрин отлитат.Привечер се завръщат.
  Не нападат домашните ми птици.От мен не се плашат,когато минавам покрай дърветата.Видят ли чужди хора,не от моето семейство,надават тревожен вик и отлитат

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  • Хм каза:

   Или си голям спец или се заблуждаваш приятел. Половият диморфизъм е много слабо изразен))) Но се радвам, че имаш подобни наблюдения. Бих ти дошъл на гости да споделя удоволствието.
   П. П. Привечер отлитат, сутрин се завръщат!!!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   • С. Урдов каза:

    Правилно е това за отлитането и връщането.
    Ела ми на гости. Ще те почерпя с каквото поискаш.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    • Хм каза:

     Благодаря за поканата. Остави координати моля)))

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране