Готовност за блокиране на пътищата в Силистренско имат арендаторите на земи

Членовете на Областния съюз на земеделските кооперации /ОСЗК/ в Силистренско и Асоциацията на зърнопроизводителите в Крайдунавска Добруджа са в състояние на протестна готовност, ако промените в новия Закон за собствеността и ползването на земеделски земи не бъдат отложени за новата стопанска година, заяви председателят на ОСЗК Кирил Боянов. По думите му двете най-големи структури на обработвателите на земя в Силистренско са съгласували действията си и могат заедно да блокират основните пътни артерии в областта със земеделските си машини, ако апелът им не бъде чут.

Според Кирил Боянов законът бил „недоносче“, определение дадено и от министъра на земеделието Румен Порожанов на среща в столицата в началото на месеца. В Силистренско се обработват 1 723 000 декара земя, от които 31 кооперации се грижат за 340 000 декара ниви. Десетки хиляди са сключените договори със собственици или наследници на земя и издирването им във връзка с преподписването на новите договори е непосилна задача за такъв кратък срок, коментира Боянов. Затова той е уверен, че държавата ще вземе необходимите мерки, за да въведе ред в поземлените отношения, да се прекратят корупционните практики, като същевременно ще даде и необходимото технологично време за това. Най-вероятно това ще стане в преходните и заключителни разпоредби на закона. От 38 до 280 лева на декар земя е държавната субсидия, в зависимост от културата, която се отглежда на нея.

Като цяло в България било трагедия, че земята била върната в реални граници, заяви Кирил Боянов. В другите страни от бившия соцлагер формите на раздържавяване на земеделските стопанства от рода на ТКЗС-тата били по-съвременни и последващото арендоване било по-справедливо и лесно. От 1992 г. Законът за собствеността и ползването на земеделски земи е променян… 50 пъти.