Гражданите си алармират, вандалите си трошат

Неуловимите вандали посегнаха и на най-новата придобивка за малките жители
Неуловимите вандали посегнаха и на най-новата придобивка за малките жители

Възмутени от поредните вандалски действия силистренци изпратиха в общинската администрация снимки на потрошените нова детска площадка и основно ремонтираната миналата година спортна площадка в междублоковото пространство по ул. „Добрич“.

Спортната площадка вече е без футболни врати, с изпокъсана мрежа и счупено ограждение, което освен неизползваема я прави и опасна. Вандалите не са пощадили и любимото място за игра на най-малките.

Съгласно Наредбата за опазване на обществения ред и чистотата в община Силистра всеки нарушител подлежи на санкция, прозря общинският пресцентър. От години силистренци алармират за вандалските посегателства върху обществено или частно имущество, а медиите отразяват тяхното недоволство. Всичко, обаче си остава на думи и реални резултати от някакво противодействие няма. Нито държавната, нито общинската полиция правят нещо по въпроса, или поне няма информация за заловени и понесли отговорност вандали.

В общинската наредба има и много други точки и алинеи за нарушаване на обществения ред – разхождане на кучета в забранени места, неправилно паркиране, непочистване на снега и леда пред частни и обществени сгради и др. Но както се изказа наскоро един партиен лидер – щом няма хванати и наказани, значи няма и престъпления и нарушения…

7 thoughts on “Гражданите си алармират, вандалите си трошат

 1. Преди време снимах видео- двама инспектори от общинската охрана седят на пейка и съзерцават Дунав а пред тях периодично минават колоездачи При положение че е забранено да се кара колело на нея алея общинската охрана изобщо не реагира Защо да си развалят рахатлъка хората
  Също и в центъра – вървят си спокойно , покрай тях минават с колело и пак никаква реакция
  Преди време направих забележка дори на охранителна полиция там , че трябва поне да предупреждават хората че е забранено за колоездачи в центъра – единият дори не знаеше че е забранено , другият ми обясняваше как хората били бедни и не било хубаво да ги глобяват
  Такива работи

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

  1. Започни да караш колело, много е приятно и здравословно, тогава може би ще разбираш повече колоездачите, които сега те дразнят, и ще разбереш колко глупави ограничения има за тях в нашия град. Опитай да минеш и по велосипедната алея в Дунавската градина с колело, та да видиш на колко препятствия ще се натъкнеш, първото от които е вървящи хора по нея(а това по велосипедна алея не бива да се прави), а когато започнат да падат листа и да ги събират, ги събират на купчинки отново върху велоалеята. Като започнат да поливат ония ми ти пръскачки в Дунавската градина, и ако трябва да караш само по велоалеята след 50-тина метра ще си мокър до кости. Съжалявам, че няма как да кача снимки тук, за да видиш как в държави като Холандия, Белгия, Австрия където велосипеда е много уважаван, как там хората свободно си карат по оживени площади и алеи наред с пешеходците и никой на никого не пречи или възмущава, и няма такива забрани. А тук да ми правят забележка(направиха ми веднъж трима служители някакви) щото не карах по велоалеята, когато едва има 2-3 човека на кръст и то на разстояние 50м. един от друг, си е чиста глупост. Когато има повече хора и застрашавам някого аз сам си слизам да го тикам. Но понякога в цялата Дунавската градина няма и 10 човека, кого застрашавам тогава?

   Палец нагоре 3 Палец надолу 4

   1. Карам колело постоянно
    Казвал съм на хората че жълтата алея е само за велосипедисти и на работниците че не е добре да слагат събраната трева на алеята
    Снимал съм доста как е устроено на запад , има клипове как там полицията глобява за каране на колело в пешеходните зони
    Това че в момента няма хора не означава че забраната може да се нарушава
    Много погрешно тълкуваш закона

    Палец нагоре 3 Палец надолу 3

    1. И като си казал на хората, че жълтата алея е само за велосипедисти, какво? Спряха ли да ходят по нея? Или може би трябва всеки ден да стоиш там и да им казваш, защото ти по-правилно тълкуваш закона от мен. Имам леко съмнение, че въобще не караш велосипед, но това е мое усещане, което не е важно в момента. Последният път когато минах с велосипед по велоалеята в Дунавската градина, ми беше почти невъзможно да карам, по велоалеята вървяха хора, имаше и много малки деца, които щъкаха свободно в близост до и по велоалеята, а родителите им бяха седнали на пейките на същата тази алея където е велоалеята. Ако аз си бях избрал друг маршрут за преминаване през Дунавската градина, където няма велоалея, щях да бъда в нарушение, но щях да премина през участъци, в които почти нямаше хора и деца, и щеше да бъде много по-безопасно за мен и всички останали. Според теб обаче, който правилно тълкува законите, аз трябва да спазвам закона и да карам по тази абсурдна велолалея, по която вървят хора и бягат деца! Е такива са и много от правилата в нашата страна, тълкувателю – недомислени и несъобразени с конкретните условия! Тази велоалея по-добре въобще да я няма, защото е на много неудобно място, и за велосипедисти, и за пешеходци! Ако някой велосипедист блъсне дете на велоалеята, кой ще е виновен? – велосипедиста, детето, родителя или закона, или ти който не си успял да кажеш на всички?

     Палец нагоре 2 Палец надолу 1

 2. А по повод статията. На площадката до ДАП футболните врати си стоят, мрежите на тях също, е вярно мрежите се поокъсаха, но все пак от толкова много ритане с топка в тях, няма как да бъдат вечно здрави. По принцип ремонта,който се направи на тази площадка си беше некачествен и май доста хора се учеха на нея докато го правят. Не съм сигурен, но разбрах, че били дадени 80хил. за тази цел. За пореден път се убедих, че има много немислещи хора в тази държава, които само усвояват едни средства, извършава се някаква работа(ремонт) колкото за пред хората, сигурно голяма част от парите се открадват и след година две положението на площадката е в изходно( отново окаяно) състояние. Да се върна на ремонта. Първо тази оградна телена мрежа, която сложиха(такава имаше и преди) не е за тази цел – само за година-две се накъсва от яките шутове на играещите футбол там деца и младежи, там трябва да е ограда от по-масивни железа, а не от градинска мрежа. Второ – зелената изкуствена настилка, която сложиха, ако знаете колко пъти вятъра я повдига и обръща, и децата сами я връщаха и постилаха обратно. Трето – футболните врати не са захванати никъде, децата се люлеят на тях и често дори ги местят по игрището. Ако си спомняте едно дете загина в друг град от такава врата, която падна върху него. Четвърто – заварките на входните врати на игрището се счупиха скоро след ремонта и вратите станаха опасни, децата ги местеха насам-натам и ги подпираха на оградната мрежа, сега вече май са поправени. Пето – цялата оградна конструкция(без мрежата) беше боядисана със сива боя, но така беше боядисана, че само след месец не си личеше, че е боядисана – ръждата изби навсякъде и от сива боята стана кафява. Сигурно има и още неща, които не съм забелязал. Така че по-голямата част от вандалщината в случая я търсете в тези, които я ремонтираха и взеха парите.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 3. Назначената охрана на парка е неефективна. Тези момчета, които са назначени не знаят какво да правят. Разговарял съм с някои от тях, и на въпрос,какви им са задълженията, отговарят общо взето така:“ гледаме и обикаляме“, а някои от двойките патрули си говорят демонстративно на турски, закачат се с девойчетата.Те чии кадри са?

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 4. От цървула не сатава гражданин!!!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

Comments are closed.