Гражданска защита спаси деца от стършели в Силистра

Екип на Гражданска защита в Силистра е спасил детска ясла „Ален мак“ в близкия квартал „Деленки“ навръх 1 юни от рой стършели, които нападнали учебното заведение…. „Беше страшно, само бях чела по книги и вестници, че са опасни за хората и като ги видях, се втрещих, защото веднага ги разпознах“, разказа днес шефката на учебното заведение Дарина Петрова.

Петрова показва мястото в яслата, където са открити стършелите.
Петрова показва мястото в яслата, където са открити стършелите.

Тя си спомни, че забелязала още на 31 май вечерта опасните жилещи насекоми да летят в двора на яслата около оградата и веднага наредила да се затворят всички прозорци, а 30-те деца да се приберат по стаите. На следващия ден – 1 юни, Петрова с ужас установила, че стършелите продължават да бръмчат в двора на детската ясла и веднага се обадила на тел. 112. Според нея, роякът стършели бил около 35-40 на брой. „Казах никой от персонала и децата да не напуска сградата, затворихме всички врати и прозорци, хората от Гражданска защита дойдоха много бързо“, разказа тя. Пристигналият екип веднага обработил двора на градината с химически препарат, напръскали с нафта  и по този начин унищожили всички стършели. „За щастие, няма пострадали“, радва се Петрова. До самата ограда на детската ясла спасителите открили прясно окосено сено и наскоро отрязано дърво, което най-вероятно е привлякло стършелите, обясниха от ГЗ в Силистра. Опасността стършелите да се появят отново обаче е голяма, защото самата детска ясла се намира в район, който е заселен с дървета и различна растителност. По тази причина те препоръчали на персонала на яслата да следи много внимателно и ако се появат – веднага да се обади на спешния телефон. „Стършелите живеят в горите по дупки главно в сухи дървета, но ако два или повече от тях ужилят човек, дори и той да не е алергичен, това може да доведе до смъртта на ужиления, ако не се вземат бързи мерки“, обясниха специалисти. Това е първият случай през тази година със стършели. Подобен инцидент е имало и през миналата година, отново с детска градина от Силистра.

4 thoughts on “Гражданска защита спаси деца от стършели в Силистра

 1. Да ,браво на госпожа Петрова и на бойците от Гражданска защита за бързата реакция ,стършелите са много опасни

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Не стършели, а вълци може да има в детската ясла в Деленките. В съседния изоставен двор на детската градината е като в джунгла – растителност наравно с покрива. Миналото лято имаше лисица пред градината.
  Кой стопанисва тоя обект и да си влезе в ролята!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. виж за вълци ако има пишеш писмо до президенството…….лично ще дойде първанов да го отстреля……..ама за лисици не знам на кого а се оплачеш….те са защитени видове……..

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.