Гражданското общество в Силистра и местната власт си подадоха ръце в труден момент

След решението на местния парламент проблемът с тировете в Силистра е в компетенцията на държавните органи

Два месеца е най-оптимистичният срок след който тежкотоварните автомобили ще спрат да минават през жилищните квартали на Силистра и да тормозят с мръсотия, шум и миризми живеещите по улиците „Седми септември“ и „Добрич“.

С това впечатление останали гражданите и представителите на неформалните протестни групи, присъствали на редовното заседание на Общинския съвет в града. Най-важната, първа точка, в дневния ред бе за временно спиране на автомобилите над 3,5 тона да преминават по невралгичните пътни артерии в Силистра. Докладната бе внесена от групата на ГЕРБ, обсъждана във всички комисии на местния парламент и приета единодушно, макар и след едночасови дебати.

С пълно единодушие силистренските „старейшини“ подкрепиха докладната

Кога, обаче силистренци реално ще си отдъхнат от тормоза никой не може да предвиди. Тепърва решението на силистренските „старейшини“ ще бъде разпратено до Агенция „Пътна инфраструктура“, ресорните министерства и лично до министър-председателя Бойко Борисов. Така по думите на общински съветници трябвало държавните институции да поемат отговорността си и да решат няколкогодишния проблем. Един от „спасителните“ варианти е отново да се пусне в експлоатация Фериботният комплекс край града, спрян преди 9 години. Кой ще се заеме да стопанисва и експлоатира модерното съоръжение също не е известно.

Модерният фериботен комплекс все още е готов да отвори врати за наплива от тирове

Единственият положителен извод засега е, че гражданското общество и местната власт най-сетне успяха да намерят общ език и си подадоха ръце в трудни за града моменти, коментираха от „Протест Силистра“. Те, обаче си запазиха правото на нови протестни действия, ако ситуацията не бъде променена в близките месеци.