„Гражданско единство” предлага Декларация за толерантна предизборна кампания

Deklaracia (23)

Кандидат-кметът на коалиция „Гражданско единство” Александър Сабанов предлага на всички кандидати за кметове на Силистра и партии, издигащи само общински съветници да подпишат Декларация за толерантна предизборна кампания. Събитието ще се проведе на 28 септември в заседателната зала на кмета от 14,00 ч.

От историята се знае, че подобни документи не носят юридически характер, а са само израз на моралните принципи за водене на честна предизборна борба. Затова Александър Сабанов предлага за основа на проекта на декларацията и за да се запази духът на приемственост, да се използва документът, подписан през 2011 г. Преди четири години инициативата за пръв път бе предложена от бившия кмет Иво Андонов. По време на подписването декларацията бе допълнена и редактирана от тогавашните участници в подписването й.Deklaracia (6)

От седемте претендента за кметския стол през 2011 г. трима ще участват в снимката за спомен и тази година

Предизборният щаб на коалиция „Гражданско единство” ще разпространи поканата до участниците в Местни избори 2015 г., до местната и държавна власти и до медиите. След уточняване на мястото и часа всички ще бъдат своевременно уведомени. Допълнителни клаузи и предложения могат да бъдат давани, обсъждани и приемани от участниците в декларацията непосредствено преди нейното подписване.

Проект за Декларация за толерантна предизборна кампания – Местни избори 2015 г.

Днес, 28.09.2015 г., в град Силистра, ние, кандидатите за кмет на община Силистра, единни в решението си да проведем честна и прозрачна предизборна кампания в полза на гражданите на общината, подписахме настоящата

Декларация за:

 1. Кампания без компромати, без преки нападки на личностна основа срещу кандидати и партии.
 2. Кампания без събиране на дарения под условие, „под масата” и без употреба на други методи за незаконно финансиране.
 3. Кампания без организация на „изборен туризъм” и докарване на гласоподаватели от друго място или от една в друга избирателна секция.
 4. Кампания без принуждаване на бизнес-сдружения, работодатели и други организации да контролират вота на своите служители.
 5. Кампания без незаконна реклама и агитация, в т.ч. в предизборния ден, със спазване на ограниченията за местата за разлепване на плакати и за съдържание на предизборните материали.
 6. Кампания без опити за купуване на гласове, без други форми на контролиран вот и без подтикване към престъпления по Наказателния кодекс, каквото е купуването и продаването на гласове.
 7. Кампания без натиск от страна на членовете на избирателните комисии и застъпниците към избирателите, в т.ч. проследяване на списъци на гласували или негласували.
 8. Кампания без заплахи, че „неправилно” гласувалите села, общности и граждани ще бъдат пренебрегнати след изборите.
 9. Кампания без използване на квалификации и политическо говорене, които подтикват към нарушаване на етническата толерантност по време на изборите.

Нека кампанията да бъде сблъсък на идеи за развитието на община Силистра. Нека докажем, че Силистра е стар, аристократичен град, в който трудностите на прехода не са заличили духовното начало.

7 thoughts on “„Гражданско единство” предлага Декларация за толерантна предизборна кампания

 1. Чудесна инициатива. Де да можеше и някои от ОИК да подпишат декларация че няма да злоупотребяват с бюлетини и ще отчетат реалните резултати!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 3

 2. Поздравления за инициативата!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 3

 3. Интересна инициатива, която заслужава подкрепа

  Палец нагоре 3 Палец надолу 3

 4. Браво на Сабанов ! Чудесна инициатива.
  Дано да се включат и другите кандидати!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 3

 5. ДАНО И ОТ ГРАЖДАНСКО ЕДИНСТВО Я СПАЗВАТ!!!!!!!

  Палец нагоре 6 Палец надолу 1

 6. Прочетохме,че“Събитието ще се проведе на 28 септември в заседателната зала на кмета от 14,00 ч.“ , а па-надалу четем „След уточняване на място и часа всички ще бъдат своевременно уведомени .“
  Каква е истината. Тия две изречения си противоречат. Хем е посочено мястото и часа, хем предстои уточнването им.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 1

 7. Инициативата заслужава подкрепа! Бъдете достойни кандидати, докато се състезавате! Помнете, че и след това трябва да гледате хората в очите!!! Към администратора на сайта: Моля, не публикувайте стари снимки! Уважавайте работата си!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.