Данъчните от Силистра конфискуваха близо 4 млн. лева

Над 3 900 000 лв. са събрали данъчните инспекторите от фирми с просрочени данъчни задължения в последния месец, съобщиха от НАП-Силистра.

Над 3 900 000 лв. са събрали данъчните инспекторите от фирми с просрочени данъчни задължения в последния месец, съобщиха от НАП-Силистра… Оттам уточниха, че постъпленията са от конфискувани парични средства от каси на длъжници. „Преди да се пристъпи към тази мярка, дружествата с неплатени задължения към бюджета са били двукратно канени да погасят задълженията си, да представят обезпечение или да поискат разрешение за плащане на части“, поясниха от крайдунавското данъчно. Във всички случаи длъжниците не предприемали нищо за уреждане на дълговете си, нито за разсрочване или отсрочване на публичните вземания.
„На 493 лица с неплатени данъчни и осигурителни задължения е била наложена забрана за напускане на страната, а от НАП са уведомила лицензиращи органи за други 658 длъжници с искане да им бъдат отнети разрешенията и лицензите за извършване на определена дейност“, казаха още от финансовата институция. В национален мащаб агенцията за приходите е поискала още от областните дирекции на полицията да отнемат огнестрелното оръжие на 634 собственици или управители на фирми с неплатени данъци.
Действията на НАП са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта, които бяха обявени пред Народното събрание преди месец и половина, добавиха още от данъчната институция.