Данъчното разпродава завода за соларни панели на „Соларпро”

Данъчното обяви за продажба за милион и половина лева линията за производство на соларни панели
Данъчното обяви за продажба за милион и половина лева линията за производство на соларни панели

За 28 юли e насрочен търг за линия за производство на соларни панели в Силистра, като първоначалната цена е 1 456 977 лева, съобщи пресцентърът на НАП.

Ако се намери купувач „Соларпро” ще изчисти бившия си завод и надеждите за някакво възстановяване ще изчезнат напълно. Около 20 милиона евро бяха известирани в него и той даде почти 200 работни места на града с тенденция те да се увеличат до 250. При откриването му през октомври 2009 г. в Силистра пристигна част от правителството, водено от новия тогава премиер Бойко Борисов и кохорта от дипломати и бизнесмени. По време на водосвета, рязането на лентата и менчето с вода бе съобщено, че „Соларпро“ е единствената компания за производство на фотоволтаични панели в България, като технологията на производство отговаря на най-високите европейски изисквания, а производството е уникално за целия Балкански полуостров.

Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков връчи на собствениците на предприятието два сертификата за инвеститор клас „А” – за планирани високотехнологични дейности в областта на възобновяемите енергийни източници. Преди 7 години Бойко Борисов заяви, че искал да дойде в Силистра, за да подчертае по този начин, че този край на България «не е забравен от новата власт и тя ще помага през следващите години на управление». Премиерът дори си уговори среща с кмета на Силистра тогава Иво Андонов за «следващата седмица», на която да се запознае с проекта за строителство на Дунав мост между Силистра и Кълъраш.

Не се минаха и три години, обаче и фабриката бе «преструктурирана», след което на улицата останаха почти 160 работника от Силистра. Основното обяснение бе, че китайските производители подбили цената на модерните съоръжения.

3 thoughts on “Данъчното разпродава завода за соларни панели на „Соларпро”

  1. Тоя завод бе типична „пералня“. Собственост бе на Иво Прокопиев, а продуктите му бяха с КПД под средното за вида си. С една дума – завода бе отворен за да бъде после затворен…

    Палец нагоре 15 Палец надолу 4

Comments are closed.