Да си спомним за родения в Силистра Бате Николай /1940-2018/

Може би и в другия свят Бате Николай и Кака Мариана отново ще завъртят легендарното „Захарно петле“
Може би и в другия свят Бате Николай и Кака Мариана отново ще завъртят легендарното „Захарно петле“

С кончината на звездата Николай Николаев /Бате Николай/, споминал се на 6 март, България загуби един от най-големите си актьори. В суматохата никой в Силистра не се сети да отбележи, че той е роден в нашия град и че е син на основателя на театъра ни Стефан Николаев. Само Регионалната библиотека направи това, качвайки възпоминателен материал за него в социалните мрежи. Дано градската управа се е сетила да изпрати поне съболезнователна телеграма до близките му, но едва ли…

Бате Николай се ражда през 1940 г. в Силистра по време на представление, което майка му отива да гледа в напреднала бременност. Той вижда бял свят в ложата на театъра, където й акушира човек от публиката, случайно оказал се лекар. Това е невероятен знак на съдбата, тъй че няма как по-късно, когато семейството се преселва в София, да не стане студент във ВИТИЗ /днес НАТФИЗ/, завършвайки го през 1965 г. Става и изключително талантлив актьор, изгрявайки в телевизионното детско шоу „Захарно петле”, което води заедно с актрисата Мариана Аламанчева. Междувременно влиза в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей”, в който се изявява в другото си амплоа – като клоун-фокусник. Показан е и в шоуто на италианската телевизия „Манежът на сънищата”, в което играе съвместно с холивудската звезда Елизабет Тейлър.

Бате Николай обаче не остава на Запад, а се връща в родината, където над 30 години беше актьор в Народния театър „Иван Вазов”. Участваше и в много телевизионни предавания, включително новогодишни, демонстрирайки в тях и дарбата си на блестящ комик. Превърна се в любимец не само на големите, но и на малките зрители, затова през 2015 г. бе удостоен с отличието „Златен век”, направило го член на Българската академия за наука и изкуство. Той произхожда от известен род, бидейки внук на отец Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на големия ни илюзионист Васил Николаев – Орфи, също роден в Силистра и също покойник, споминал се през 1999 г.

Днес Бате Николай извървя последния си земен път, изпратен с ръкопляскания от почитатели и колеги.

3 thoughts on “Да си спомним за родения в Силистра Бате Николай /1940-2018/

 1. Има ле ги тия велики силистренци в новоизлязлото недоносче Енциклопедия на Силистра /не зная точно наименованието му /. Може би не. Там е името на една даскалица- педагогически съветник в едно училище, но кой ще се сети за тия големи,велики българи,които са наши,наши силистренци. Боже,прости ми..

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 2. Интересно защо самия актьор казва в документалния филм излъчен по бнт в деня на смъртта му ,че е роден в Бургас ,а брат му е бил роден в Силистра а на всякъде в интернет се твърди че е роден в Силистра

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Поклон пред паметта му.
  Беше през пролетта на 1976 година . По покана на Окръжния пионерски дом бати Николай и кака Мариана дадоха съгласито си / по точно БНТ/ в Силистра да бъде направен запис с участие на деца от окръга ни ,който да се излъчи по телевизията в рамките на детското шоу “ Захарно петле“.
  Имахме какво да покажем.
  Децата ни се представиха много добре.
  За снимачна площадка ползвахме фоаето на Драматичния ни театър.
  Децата изживяха щастливи мигове.Имаха възможност да бъдат близо до любимите си бати Николай и кака Мариана, да общуват с тях, да правят онова,което те им предлагаха и изискваха.
  Тогава и ние-работещите в Окръжния пионерски дом можахме да общуваме с бати Николай и кака Мариана,които бяха любимци не само на децата. Шоуто им се очакваше и гледаше с интерес и от възрастните зрители.
  На стълбите пред входа на театъра Николай въздъхна и споели: “ Ех, свършихме нещо и за родната ми Силистра !..“
  Почивай в мир, Николай…
  а

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

Comments are closed.