Два фестивала в Дуловско получават национален статут

Подготвя се предложение до Министерството на културата две регионални фолклорни прояви, провеждани в община Дулово, да получат статут на национални, съобщиха от общината. Става дума за Регионалния пенсионерски фолклорен събор в село Върбино и Регионалния фестивал на турския фолклор в село Руйно. Двете прояви имат над 20-годишна история и винаги се провеждат в края на юли.

Замислен като среща на пенсионерските клубове от село Върбино, Дулово и Тервел през 1993 г. за отбелязване на Илинденско-Преображенското въстание пенсионерският събор вече надхвърля рамките на община Дулово.

Според организаторите Регионалният фестивал на турския фолклор в с. Руйно е единствен по рода си в Североизточна България. Първото издание е през 1994 г. като преглед на турската художествена самодейност. Поради големия интерес през годините прегледът прераства в Регионален фестивал на турския фолклор.

Добрата новина бе съобщена от кмета на Дулово д-р Юксел Ахмед пред над 600 самодейци на фестивала в Руйно. Специален гост на събитието бе единственият българин – Васил Досев, който е посветен във философията и изкуството на дервишите. Пред всички той показа древния им танц.