Две ало-жертви за един ден се простиха с почти 5500 лева

IzmamaДве възрастни жени от Силистра са станали жертви на телефонни измамници във вторник, съобщи пресцентърът на полицията. Въпреки постоянните призиви за повишено внимание към телефонни обаждания с искане на пари, те се доверили на чутото по телефона, разделяйки се със значителни парични суми.

При първия случай 74-годишна жена получила обаждане от измамник, представящ се за племенника й, който й съобщил, че изпраща колет от чужбина със сумата от 97 000 лв. Помолил я да получи колета, като заплати транспортната такса от 2500 лв. По-късно жената била посетена от куриер, който доставил пратката срещу договорената такса. Оказало се, че колетът съдържа стари вестници.

Друга 72-годишна силистренска приела за истина обаждане, в което й било съобщено, че внукът й е в болница в критично състояние, изискващо поставянето на животоспасяваща ваксина. Повярвала в чутото, жената доброволно предала на „санитар”, който я посетил в дома й, сумата от 1480 евро.

След всяка подобна информация полицията се обръща към гражданите с призив да бъдат изключително предпазливи към обаждания, в които се искат пари. Най-популярни са сценариите за освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал, нужда от спешно скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет от чужбина, съдържащ голяма парична сума. За разлика от полицията измамниците са находчиви и изобретателни – затова са възможни и други престъпни сценарии, но не и „изобретателно” залавяне.

Каква е причината за безнаказаното безчинстване на „находчивите” измамници, започнаха все по-често да се питат силистренци. Почти всички вече са получили обаждане по една от изпитаните схеми. Полицията разлепи по посещавани места предупредителни плакати и раздаде информационни флаери по населените места, но резултатът продължава да е в полза на мошениците. Във века, в който живеем, пълен със сателити, технологии и комуникации, никой ли не може да намери отпор на бандитите, задават си риторичния въпрос добруджанци?

3 thoughts on “Две ало-жертви за един ден се простиха с почти 5500 лева

 1. Добре,бе,нали пенсионерите им са малки пенсиите,нали изнемогват…от къде вадят такива пари..???То не бяха един,двама….къде са бедните тогава???

  Палец нагоре 6 Палец надолу 1

  1. Вие наистина ли мислите,че пенсионерите не изнемогват ?
   Как се живее със 120 или 200, или 300 лева месечно. Но 300 лева получат малко пенсионери. Основната група получава около 200.
   Повечето пенсионери се опитват да спестяват по десетина лева месечно,за да има с какво да ги погребат децата им. Най-скромното погребение надхвърля 500- 600 лева.
   Навярна сте млад човек.
   Дано бог Ви даде повечко години, за да почувствате какво значи пенсия, ако разчитате само на нея..

   Палец нагоре 4 Палец надолу 6

   1. Ами не вярвам,да ви кажа…все повече не вярвам!!И не съм млад човек-млад пенсионер съм ,но работя..много работя и не се оплаквам.Много пенсионери имат близки в чужбина и не ги оставят с малките пенсии….Всеки има право на мнение-нали така?!?!

    Палец нагоре 4 Палец надолу 0

Comments are closed.