Две възрастни силистренки „оказаха“ съдействие на полицията с 4000 лв.

37 станаха регистрираните случаи на телефонни измами в Силистра от началото на годината след като два нови случая в града разследва полицията. Техни жертви са станали две силистренки – на 74 и на 88 години, въведени в заблуждение по най-актуалния напоследък сценарий – оказване на съдействие на полицията за залавяне на измамници.

Първият случай е от 6 ноември, когато 74-годишната се доверила на обаждане от мъж, представящ се за полицай и съгласно указанията му оставила зад автобусна спирка 2620 лв., 190 евро и златни накити. Три дни по-късно осъзнала, че е измамена и съобщила в полицията.

По същата схема на 10 ноември 88-годишната хвърлила от балкона си 1000 лв. По случаите са образувани досъдебни производства.

Така само за първата десетдневка на ноември ало-престъпниците се облажиха с 21 000 лева от три жертви. През месеца бе регистриран и, засега годишният рекорд – най-младата измамена жена на 25 години и най-голямата открадната сума – 17000 лв.

Както писахме, само през изминалия месец октомври измамниците измъкнаха от силистренци над 53 000 лв., а от началото на годината сумата вече надхвърли 120 000 лв. За цялата минала година регистрираните телефонни измами са били 47. Според криминалисти и прокурори, обаче, случаите на измами са в пъти повече, но поради срам, „какво ще кажат хората“ и за да не разберат близките им, жертвите не сигнализират правоохранителните органи. В статистиката не се отразяват и инфарктите и инсултите, които измамените, най-често възрастни хора, получават вследствие на преживения стрес.