Две изложби по случай 24 май откриха в Регионалната библиотека

В Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра бяха открити две изложби, посветени на предстоящия Ден на българската просвета и писменост, 24 май. Едната е подредена във фоайето на първия й етаж и се нарича „Библиотеката – съкровищница на българските писмена”, съдържайки постери с документи и снимки за нейната дейност. Показани са материали за най-значимите прояви, организирани от колектива й, както и редица книги, подбрани от богатия й фонд. Особен интерес у посетителите създава колекцията на издания с автографи на авторите им, посветени на силистренския храм на книгата.

Другата изложба се намира във фоайето на втория етаж и е онасловена „Хилядолетната българска книга”. Тя е съставена от множество цветни албуми по темата, включително такива, отразяващи великото дело на създателите на азбуката ни Св. Св. Кирил и Методий. Отредено е място и за техните ученици, както и за най-ценните старинни издания от Преславската, Охридската и Търновската книжовни школи. Обособени са и раздели за многото манастири като огнища на българския дух и пазители на писаното слово през вековете.

Тази изложба е традиционна и се урежда всяка година за 24 май, възприемайки се с голям интерес от страна на ценителите, споделиха от библиотеката.