Движение „България на гражданите” ще разбива корупцията в общините

Реформаторски общности за демокрация /РОД/ иска да създаде в общините Движение „България на гражданите” /ДБГ/, в които да влязат всички партии, граждански организации и хора с демократично мислене, каза в Силистра председателят на партията Димитър Делчев, който проведе среща в града.

Той изключи ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” като вероятни участници в тези общности. „Ние виждаме възможности за общ път с останалите десни демократични партии, но този общ път трябва да мине през една много ясна оценка на това, което е било досега, през оценка на морала в дясно и през стискане на ръцете за едно истинско този път партньорство в дясно”, каза Делчев.

„Като казвам партньорство в дясно, аз си представям ние заедно да работим за постигането на определени политически цели и нашата цел е разбиването на корупционния модел на управление на общините”, поясни политикът и подчерта, че тези обединения нямат предварително определен състав. ”Ние се опитваме да го направим отдолу нагоре, за да е стабилно това обединение”, каза Делчев и поясни, че то ще бъде стабилно, ако хората наистина повярват и пожелаят да работят заедно за постигането на политически цели.

Той не се ангажира с конкретни прогнози за предсрочни парламентарни избори, но заяви, че има усещане, че е много вероятно догодина да има такива избори. „Затова ние, готвейки се за местните избори, се подготвяме и за евентуални предсрочни парламентарни избори”, каза Делчев.

Пиер Петров – областен координатор на ДБГ в Силистра и член на Съвета за местни политики на партията заяви, че в общината има почва за обединение на демократично мислещи хора.

„Радвам се, че ръководството на ДБГ се вслуша в местните структури и ни даде свобода да избираме партньорите си”, каза Даниела Русева – председател на Съвета за местни политики към Националния съвет на ДБГ и областен координатор на партията в Шумен.