Дебютният конкурс „Песен за България“ разтресе Силистра

В Силистра се проведе първият областен конкурс за патриотична и възрожденска песен „Песен за България“ с участието на представители на Силистра, Дулово и Ситово. Организатор на проявата бе читалище „Доростол 1870“ със съдействието на община Силистра, народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, областния управител Ивелин Статев, местни творци и културни институции.

Над 100 участника, обединени в 18 самодейни групи и 6 индивидуални изпълнители се представиха пред публиката и журито.

Зам.кметът Денка Михайлова откри конкурса с думите: „Приветствам участието Ви в „Песен за България“, първият празник на патриотичната и възрожденска песен в чест на Националния ни празник – 140 години от Освобождението на България и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Песента на народа е закрилница на традиции, въжделения и утвърждаване на очакваната свобода. Тези години и до днес предизвикват нашето преклонение и кръвта „кипва“ по български – пламенно и възторжено с патриотична песен“, заяви Денка Михайлова.

„Песен за България“ спечели аплодисментите на публиката, очаквания за ново издание и награди за всички участници. В празника участваха съставите на АНПТ „Силистра“ /Народен хор, ДФ „Добруджанче“ и Народен оркестър), Смесен хор „Седянка“, както и вокални групи от читалище „Доростол“: „Златна есен“, „Ретро“, „Интер“, „Добруджа“, „Добруджански славеи“, „Чар“, „Златен клас“. В конкурса се включиха три мъжки вокални групи – от град Дулово, от село Калипетрово и от село Ситово, Трио „Елмина“ от Центъра за музика и изкуства „Мегатон“ и Вокална група „Бяло, зелено, червено“.

За празничното настроение в залата допринесоха и индивидуалните изпълнения на солистите Йорданка Калинова, Васил Косев, Христо Въндев, Йордан Димитров и Йордан Вели, както и на Дует „Обич“. Всички те получиха поздравителни адреси от организаторите, от партньорите на инициативата и от спомоществователите – депутатите в Народното събрание.

Журито определи следните победители в първия конкурс „Песни за България“

За цялостно представяне на репертоар от патриотични и възрожденски песни:

 1. АНПТ „Силистра“ – за детска фолклорна формация „Добруджанче“ с худ. р-л Дариела Георгиева и за Народен хор с диригент Йорданка Димова;
 2. Мъжка вокална група при читалище „Никола Вапцаров – 1895“, Дулово, с худ. р-л Петър Георгиев;
 3. Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева.

За емоционално въздействие, избор на репертоар и подкрепа на публиката:

 1. Певческа формация „Овчарски извор“ при читалище „Христо Смирненски“, Ситово, с худ. р-л Розин Христов;
 2. Мъжка група към ГСГП „Камбанен звън“ при читалище „Пробуда-1940, с. Калипетрово, с худ. р-л Тодор Скорчелиев;
 3. ВИГ „Чар“, с худ. р-л Анна Терзиева, при читалище „Доростол-1870“

Специална награда на журито за:

Трио „Елмина“ при Центъра за музика и изкуства „Мегатон“

1 thought on “Дебютният конкурс „Песен за България“ разтресе Силистра

 1. Това е новина,която изпълни сърцето ми с радост и умиление.
  Браво.
  Браво на организаторите. Браво на изпълнителите.

  Пак прозвучаха в ушите ми думите на една дама, изречени преди време, за да ме изведе от песимизма,който витаеше в съзнанието ми: “ Не, ще я има България!“

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.