Делегация от Силистра ще посети утре паметни за България места в Браила

Посещение по светите Ботеви места в Румъния организират съвместно Националният дарителски фонд „13 века България” /НДФ/ и общинската администрация, съобщиха днес оттам.

Посещение по светите Ботеви места в Румъния организират съвместно Националният дарителски фонд „13 века България” /НДФ/ и общинската администрация, съобщиха днес оттам… По традиция посещението ще е на 2 юни, уточни секретарят на НДФ в Силистра Цветана Цанова.
Предвижда се представителна група от общественици и дейци на културата и образованието да положат цветя на четири места в румънския град Браила –  пред паметника на Христо Ботев в центъра на града, пред паметната плоча на мястото, където са се срещали българските революционери, в българската църква „Възнесение Господне“ и на плочата в двора на църквата“, разказа Цанова. Тя припомни, че паметната плоча в двора на църквата всъщност е увековечила мястото, където през 1869 година е създадено на Българското книжовно дружество, преименувано по-късно в Българска академия на науките.
Към поклонението ще се присъединят и представители на Асоциацията на българите в Браила, начело с нейния председател Мария Ганчева, допълниха още от общината. За своите сънародници силистренската делегация е подговила подаръци – юбилейния вестник на общонародната фондация „Христо Ботйов”, комплект дискове „Да покажем България в пълния й блясък” и историческа литература, добави Цветана Цанова.