Денят на будителите „регистрира“ в библиотеката над 300 читатели

Над 300 силистренци посетиха вчера Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра в Деня на отворените врати, посветен на Деня на народните будители.

Всички те бяха регистрирани като нови читатели или подновиха безплатно читателските си карти за една година, съобщи директорът на библиотеката Даниела Недялкова. Средно годишно от общо 3000 читатели над 1000 посетители на Храма на книгата в Силистра се възползват от инициативата му за безплатно регистриране или подновяване на читателските карти, сочи статистиката. Другите безплатни дни за регистрация са на 10 февруари – освобождението на Силистра от турско робство и по време на Националната библиотечна седмица през май, припомни Недялкова. Тази година в културната институция е бил регистриран и най-малкият, засега, „читател“ – на 3 години.

Със символичните такси от 6 лв. за възрастен и 2 лв. за учениците библиотеката се абонира за периодични издания, които пак са в полза на читателите, коментира директорът.

По повод празника пред сградата на библиотеката бе представена изложбата „Портал на паметта: Паметници и паметни плочи в община Силистра“ – нов проект на библиотеката. В конферентната зала „Диоген Вичев“ силистренци се срещнаха с автора на книгата с разкази „Шепа кестени“ Стойчо Станев – краевед и дългогодишен учител. Показани бяха и изложбите „Европейски хоризонти. Регионална библиотека „Партений Павлович“, „Силистренци в обектива на времето“, „Стара Силистра“ – със снимки от историята на града.

По случай Деня на Народните будители и в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бе проведен Ден на отворените врати.

След едногодишен ремонт по европейски проект, училището отвори врати за всички, които искат да посетят напълно обновената база. Много родители на бъдещи първокласници с интерес посетиха училището, събрало в себе си всички слънчеви лъчи. Многобройните посетители останаха много впечатлени от съвременните технологии и условията.