Ден на румънската литература проведе Регионалната библиотека

В Регионалната библиотека /РБ/ „Партений Павлович“ в Силистра бяха представени няколко романа от съвременни румънски автори. Това са „Дефект” от Флорин Иримия, „Ангелус” от Руксандра Чесеряну, „Рускинята” и „Доня Алба” от Джиб Михаеску и „Произшествието” от Михаил Себастиан.

Събитието премина под наслова „Край границата: Дни на румънската литература” и беше част от програмата на РБ по повод настоящата Национална библиотечна седмица. Участваха д-р Христо Боев, преводач на български и автор на предговорите към романите, и Дияна Боева, техен редактор. Гостите подариха на РБ „Ангелус” и „Доня Алба”, споделиха оттам, изказвайки им своите благодарности за жеста.

Д-р Христо Боев е завършил английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. Доктор по сравнителна английска и американска литература на Университета „Овидиус” – Констанца. Симултанен и писмен преводач от и на румънски, английски и български. Преподавател по английски, френски и румънски. Хоноруван преподавател по английска литература в ШУ „Епископ Константин Преславски”. През 2016 получава наградата на музея на Ливиу Ребряну за превода на романа „Адам и Ева”.

1 thought on “Ден на румънската литература проведе Регионалната библиотека

  1. Нарог,домлулор..
    Траяска Романия.
    Брово,момчета и момичета.
    Само така ще живеем добросъседски с нашите родни братя,живеещи от векове в румънската земя.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.