Депутатът Александър Сабанов: Агресията няма да реши проблемите в здравеопазването!

Съветниците от”Гражданско единство” : „Синева” няма да може да върне парите , ако тегли кредит за нова техника! Кой има интерес да бъде заложен общински имот?

Агресията, била тя и вербална, не е начинът да се решат проблемите на Спешното отделение в Силистра и на здравеопазването като цяло, коментира в Силистра народният представител Александър Сабанов, след среща с директора на болницата д-р Даниела Костадинова. Конкретният инцидент само отвори кутията на Пандора, смята той. Подкрепя мнението, че разкриването на неотложен кабинет ще внесе баланс и ще облекчи напрежението на работещите в Спешното. Така лекарите там ще могат да се концентрират върху сериозните случаи. Трябва да се промени и отношението на пациентите към медицинските лица и обратно. Агресията не е пътят, за справяне със ситуацията, категоричен е той.

В брифинга, даден от Александър Сабанов, взеха участие и общинските съветници Георги Гайдаров и Стоян Узунов от група „Гражданско единство”. Те, заедно с него, споделиха позицията си около проблемите на сметопочистващото общинско дружество „Синева” и разразилите се страсти около намеренията за закупуване на техника срещу кредит, обезпечен с общински имот надхвърлящ по себестойност искания заем.

Те съобщиха, че Общинският съвет е гласувал решение за стартиране на процедура за закупуване на нова техника за „Синева”, а не за теглене на кредит. Искали са от предприятието бизнес-план и едва на база на него да се реши, дали ще се ползва заем с обезпечение или ще бъдат закупени специализираните автомобили на лизинг. Такъв все още не им е предоставен.

Не отричат необходимостта от нова техника, но според тях исканите 400 000 лева няма да са достатъчни за предварително заявения брой автомобили. Опасенията им са, че „Синева” няма да може да върне парите, ако бъде взет кредит и така ще бъде загубен един общински имот, струващ много повече. Основният въпрос за общинските съветници от „Гражданско единство” е – Кой има интерес това да се случи?

Към днешна дата на сайта на „Синева” е обявена обществена поръчка за институция, която ще предостави кредит от 400 000 лв. Тя обаче най-вероятно ще бъде обжалвана, тъй като е в нарушение на вече взетото решение от Общинския съвет.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.