Депутатът Александър Сабанов: Ще търпим финансови санкции от ЕС, но няма да продадем българската земя

Александър Сабанов ПГ „Обединени патриоти“ гостува в студиото на КОД 11-13. Той коментира всички горещи политически теми. По повод исканата оставка на депутата от БСП Манол Генов, Сабанов заяви, че първо трябва да се докаже вината му.

„Ние поддържаме тезата, че всеки е невинен до доказване на противното. В тази държава има закони и трябва да се спазват“, каза Сабанов.

Александър Сабанов посочи, че не е изненада, че всички депутати са против продажбата на земеделска земя на чужденци.

„Българскта земеделска земя е национално богатство, не мисля, че има друг, който не е на това мнение. Земята в България е по-евтина в сравнение с други държави. Европейските граждани и сега имат право да купуват земя – когато имат юридическо лице в България, за да се види кой купува земята. Ние настояваме граждани извън ЕС да нямат право да купуват земя“, заяви Сабанов.

По отношение на санкциите от ЕС, ако България забрани да се купува земеделска земя от чужденци, депутатът е категоричен, че те са малка цена, в сравнение със загубата на земя.

„Не сме само ние, най-вероятно септември или октомври може да отпаднат санкциите и да се преразгледат клаузите за купуване на земя, защото тя не е стока. В ЕС има свободно движение на стоки и услуги, не земя. Ние сме склонни да плащаме санкции, но няма да продадем земята, един милион не е толкова голяма сума. Земята е част от нашата история и не трябва да позволяваме тя да отиде в чужди ръце“, категоричен е Сабанов.