Десет години митрополит Амвросий е духовен водач на православните християни в Силистренско

На 17 януари се навършват 10 години от избирането на епископ Амвросий за митрополит на Доростолска епархия. На тази дата през 2010 г. с 10 гласа „за” и две недействителни бюлетини Светият синод избира Браницкия епископ Амвросий за нов Доростолски митрополит след кончината на митрополит Иларион през октомври 2009 г. За епископ Амвросий Браницки гласуват десет членове на Синода, две бюлетини са празни, а неговият съперник епископ Павел Левкийски не получава нито един глас. На 24 януари Амвросий е канонично утвърден и на 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолската епархия. На 31 януари с тържествена литургия в катедралния храм „Св. Св. Петър и Павел” протосингелът на Софийската епархия архимандрит Григорий, представи новия владика.

След кончината на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски, на 18 юли 2013 г. Светият синод определя Амвросий Доростолски като временен наместник на Варненския и Великопреславски престол.

От 2003 до кончината си през 2009 г. духовен водач на Доростолска епархия бе Негово Високопреосвещенство Иларион. По неофициална информация от историци, около 50 са известните имена на митрополити в Доростол от 390 г. досега.