„Детското отделение“ в резервата „Сребърна“ отвори врати за първите пеликанчета

Първите за тази година пеликанчета се излюпиха в колонията на защитения вид в поддържан резерват „Сребърна“, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околна среда и водите. Експертите са наблюдавали малките чрез зрителни тръби и системата за видеонаблюдение. Вероятно малките са поколение на първата група от около 10 двойки, които загнездиха в колонията през февруари.

Все още е трудно да се определи броят на малките, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. В момента двойките активно мътят, но все още има екземпляри със силно зачервени гуши, което означава, че са в началото на размножителния си период.

В колонията на къдроглавите пеликани от дни се наблюдава ято млади екземпляри, които още не са достигнали полова зрялост. Експертите предполагат, че ще използват колонията като база за почивка и храна, и изразяват надежда, че ще харесат мястото за бъдещо гнездене. С тях числеността на птиците достигна до около 150.

Освен къдроглавите и розовите пеликани направиха опит за гнездене. През миналата година около 40 екземпляра пребиваваха трайно в колонията на къдроглавите, без видимо противоборство между двата вида защитени птици. За първи път от много години се излюпи и отрасна розов пеликан в резервата, припомнят специалистите.

На територията на резервата ежедневно се извършват обходи. Не са констатирани нарушения на режимите. Водните нива са стабилни. При точката за измерване показват 226 см.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.