„Детското отделение“ в резервата „Сребърна“ отвори врати за първите пеликанчета

Първите за тази година пеликанчета се излюпиха в колонията на защитения вид в поддържан резерват „Сребърна“, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околна среда и водите. Експертите са наблюдавали малките чрез зрителни тръби и системата за видеонаблюдение. Вероятно малките са поколение на първата група от около 10 двойки, които загнездиха в колонията през февруари.

Все още е трудно да се определи броят на малките, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. В момента двойките активно мътят, но все още има екземпляри със силно зачервени гуши, което означава, че са в началото на размножителния си период.

В колонията на къдроглавите пеликани от дни се наблюдава ято млади екземпляри, които още не са достигнали полова зрялост. Експертите предполагат, че ще използват колонията като база за почивка и храна, и изразяват надежда, че ще харесат мястото за бъдещо гнездене. С тях числеността на птиците достигна до около 150.

Освен къдроглавите и розовите пеликани направиха опит за гнездене. През миналата година около 40 екземпляра пребиваваха трайно в колонията на къдроглавите, без видимо противоборство между двата вида защитени птици. За първи път от много години се излюпи и отрасна розов пеликан в резервата, припомнят специалистите.

На територията на резервата ежедневно се извършват обходи. Не са констатирани нарушения на режимите. Водните нива са стабилни. При точката за измерване показват 226 см.