Деца от Силистра ще имитират прочути учени

етски празник под мотото „Усещане за Вселена” подготвят за Международния ден на детето – 1 юни, от астрономическата обсерватория „Галилео Галилей” в Силистра.

Детски празник под мотото  „Усещане за Вселена” подготвят за Международния ден на детето – 1 юни, от астрономическата обсерватория „Галилео Галилей” в Силистра… Инициативата е съвместна с общинския отдел „Образование”, уточниха оттам. Точно в 10.00 часа на централния градски площад малчуганите от Силистра ще отбележат своя празник с най-разнообразни игри, песни, рисунки и забавно шоу.
Предвижда се хлапетата да се преобразят като двойници на прочути учени, а другите атрактивни прояви са демонстрация на космически костюми или самите те да се представят като бъдещи астронавти със съотвената екипировка. Наред с това ще има конкурс за детска рисунка върху асфалт, ще се решават кръстословици и судоку, както и ще бъдат показани забавни демонстрации на интергалактическото меню от „Ресторант на края на Вселената“.
„През 2009 година в целия свят се провеждат глобални инициативи, целящи да се даде шанс и възможност на всички хора и най-вече на децата и младежите да участват във вълнуващата научна и технологична революция, започната от Галилей, обясниха от силистренската обсерватория.  Учени смятат, че приобщаването на хората към астрономията им помага да осъзнаят своето място във Вселената, както и да погледнат с любопитство към науката и работата на изследователите, допълниха оттам.