Деца от четири училища участваха в състезанието „Българският език – лесен и интересен“

ОУ „Иван Вазов“ бе символичен домакин на областния кръг на състезанието за петокласници „Българският език – лесен и интересен“, проведено в Художествената галерия. То бе една от инициативите, заложени в годишния план на Регионалното управление по образование в Силистра за осъществяване на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Тази година се проведе петото издание на състезанието, протичащо в два етапа – училищен/общински и областен. До областния кръг достигнаха 4 отбора, постигнали най-висок резултат на общинско ниво. И в двата кръга участват и отбори, сформирани от родители на петокласници. Целта на състезанието е да се насърчава четивната грамотност на обучаваните, да се развиват уменията им да прилагат нормите на книжовния език, да се стимулират творческите и комуникативните им заложби.

На провелото се състезание се явиха отбори от силистренските училища „Родолюбци“ от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, „Пчеличка“ от СУ „Никола Й. Вапцаров“, „Знание“ от ОУ „Иван Вазов“ и „Белите лястовички“ от СУ „Йордан Йовков“ в с. Окорш. Екипът с име „Опит“ бе сформиран от четирима родители на ученици от четирите училища.

За първи път в историята на състезанието два отбора постигнаха равен резултат и се класираха на първо място – „Пчелички“ и „Знание“. На второ място се класира отбор „Родолюбци“, а на трето – „Бялата лястовица“. Отборът на родителите се представи достойно, но по регламент не участва в класирането.

Директорът на училището-домакин Александър Кононов награди отличилите се ученици и пожела на всички участници в състезанието да продължат да изучават и откриват богатствата на родния език.