Деца-полицаи снемаха отпечатъци и стреляха с пистолети

Силистренските ученици от Детската полицейска академия вече решиха какви ще станат, като пораснат
Силистренските ученици от Детската полицейска академия вече решиха какви ще станат, като пораснат

„Студенти” на Детската полицейска академия посетиха Районното полицейско управление в Силистра. След като преминаха теоретичната част на обучението децата имаха възможност да се запознаят на практика с полицейската дейност.

Най-голям интерес предизвика работата на експертите от научно-техническата лаборатория, които показаха как се снемат дактилоскопни следи и как се обработва местопроизшествие. Посещението продължи в Обединената дежурна част, където децата видяха механизма на действие на единния европейски номер за спешни повиквания 112, а от дежурните служители научиха кога и как могат да потърсят помощ от полицията. В маршрута им бяха включени помещенията за задържане и за оказване на полицейска закрила на малолетни и непълнолетни.

Децата имаха възможност да разгледат различните видове оръжие, които се ползват от полицията, а след инструктаж за безопасност и да изпробват мерника си с малокалибрено оръжие в закритото стрелбище на Областната дирекция на МВР в Силистра.

Тази година Детската полицейска академия се реализира за десети пореден път. В нея участват ученици от ОУ „Христо Ботев” в Алфатар, с ръководител полицейски инспектор Радостин Върбанов, ОУ „Цанко Церковски” в село Средище, с ръководител полицейски инспектор Теодор Гърдев и ОУ „Георги Раковски” в село Ситово, с ръководител младши полицейски инспектор Стоян Николов.

На 1 юни – Международният ден на детето, в Алфатар тържествено ще бъде закрита учебната година в Академията с разнообразни игри, демонстрации и празнична програма.