Деца шариха грънци с рисунки от древната история

Миналата седмица историкът Веселин Аврамов разходи децата от клуб „Театър и приключения” в Дунавския парк и им разказа за паметниците и историята на града през Възраждането. Вчера малките приключенци с ръководител Лилия Маркова посетиха Археологическия музей, където уредниците Светлана Ганчева и Ивелина Николова запознаха децата с древната история на Силистра. Музейните служители бяха подготвили глинени съдове, досущ като тези отпреди стотици години, откривани при разкопките в Силистренско. Дворът на музейната администрация се превърна в грънчарска работилница, в която малките художници украсиха съдовете по старинните образци от музейните витрини.

Над 300 силистренски деца от 8 до 18 години и връстниците им от страната и чужбина, гостуващи през лятото при бабите и дядовците в Силистра посещават тази година петото издание на общинската инициатива Летни клубове по интереси. Организатор на свободното време на децата е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните с председател зам.кмета Денка Михайлова. Заниманията се провеждат през ваканционните месеци – от 19 юни до 31 август, по два пъти седмично по обявен график. По традиция лятната програма завършва с тържество, на което участниците да покажат наученото и сътвореното през лятото.

Тази година освен спортните клубове по плуване, тенис и ветроходство, момичетата и момчетата осмислят лятната си ваканция и в клубовете по приложно изкуство, хип-хоп танци, народни хора и обичаи, пеене и „Млад скаут“.